• Juan Carlos spune că se va muta în afara țării pentru a-l ajuta pe fiul său „să-și exercite responsabilitățile“ în calitate de rege.
  • Emeritul rege, în vârstă de 82 de ani, a fost acuzat de faptul că primea milioane de euro dintr-un cont secret offshore, cu legături în Arabia Saudită.
  • Actualul rege, Felipe, și-a exprimat „recunoștința și respectul“ în legătură cu decizia tatălui său. 

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, e pe cale să părăsească țara și să plece în exil, după o serie de acuzații de fraudă fiscală care au afectat reputația monarhiei și l-au stânjenit pe fiul său, regele Felipe, scrie The Guardian.

Regele emerit, în vârstă de 82 de ani, spune că a luat decizia de a părăsi palatul regal și țara pentru a-l ajuta pe Felipe „să-și exercite responsabilitățile“ în calitate de rege.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

„Este o decizie foarte emoționantă, dar pe care o iau cu multă seninătate. Am fost rege al Spaniei aproape 40 de ani și, de-a lungul lor, tot timpul mi-am dorit ce este mai bun pentru Spania“, a adăugat Juan Carlos. Scrisoarea nu menționează unde va merge fostul rege și nici când va pleca exact din Spania.

Reprezentanții casei regale au spus că Felipe și-a exprimat „recunoștința și respectul“ în legătură cu decizia tatălui său. De asemenea, actualul rege a fost dornic să sublinieze „importanța istorică a domniei tatălui său“ și serviciul său în slujba Spaniei și a democrației.

Îți reamintesc că, în martie, Felipe s-a rupt de tatăl său și a renunțat la propria moștenire pe care i-o lăsase acesta, după ce s-a aflat că fostul rege primea milioane de euro dintr-un cont secret offshore, cu legături în Arabia Saudită. Trei luni mai târziu, instanța supremă a Spaniei a lansat o anchetă privind rolul fostului rege într-un acord în care un consorțiu spaniol a deținut un contract de 6,7 miliarde de euro pentru a construi o linie feroviară de mare viteză între orașele saudite Medina și Mecca.