• Este pentru prima dată în istorie când Santiago impune un plan de raționalizare a apei din cauza gravității schimbărilor climatice.
  • Zonele alimentate cu apă din fântâni sau din alte surse în afară de cele două râuri, Maipo și Mapocho, vor fi scutite de reduceri.
  • Țara intră în cel de-al 13-lea an consecutiv de secetă.

În timp ce ţara se confruntă cu o secetă gravă, care a intrat în al 13-lea an, Chile a anunţat luni un plan fără precedent de raţionalizare a apei pentru capitala Santiago, un oraş cu aproape 6 milioane de locuitori.

„Un oraş nu poate trăi fără apă”, a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă. „Şi ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a oraşului Santiago, în Chile, în care trebuie să ne pregătim pentru că nu va fi suficientă apă pentru toţi cei care locuiesc aici”.

Planul prezintă un sistem de alertă pe patru niveluri în Chile, care merge de la verde la roşu şi începe cu anunţuri de serviciu public, trece la restricţionarea presiunii apei şi se încheie cu întreruperi rotative ale apei de până la 24 de ore pentru aproximativ 1,7 milioane de persoane, notează agenţia de presă Reuters.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sistemul de alertă din Chile se bazează pe capacitatea râurilor Maipo şi Mapocho, care alimentează capitala cu cea mai mare parte a apei şi ale căror niveluri au scăzut pe măsură ce seceta se prelungeşte.

Guvernul estimează că, în ultimii 30 de ani, disponibilitatea apei în ţară a scăzut între 10% şi 37% şi ar putea scădea cu încă 50% în nordul şi centrul Chile până în 2060. Deficitul de apă din râuri, măsurat în litri pe secundă, va determina dacă vor avea loc tăieri la fiecare 12, şase sau patru zile. În fiecare caz, o zonă diferită se va confrunta cu reduceri de apă în fiecare zi.

„Este pentru prima dată în istorie când Chile are un plan de raţionalizare a apei din cauza gravităţii schimbărilor climatice”, a declarat Orrego. „Este important ca cetăţenii să înţeleagă că schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne. Nu este doar o problemă globală, ci şi locală”.

Anumite zone din centrul oraşului din Chile vor fi scutite din cauza concentraţiei mari de capitaluri. Zonele alimentate cu apă din fântâni sau alte surse în afară de cele două râuri vor fi, de asemenea, scutite.