• Călătorii români, care vin din ţări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
  • Epidemiologul spune că în continuare vaccinarea este soluţia oportună pentru protecţie împotriva COVID-19.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat au susținut, sâmbătă declaraţii de presă la Guvern.

Alexandru Rafila afirmă că România s-a adaptat măsurilor și în momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile luate în mai multe state europene.

„Românii care vin din această zonă vor fi carantinați pentru 14 zile, și după un test negativ pot ieși după 10 zile”, declară Alexandru Rafila.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministrul Sănătății consideră că vaccinarea este în continuare soluția oportună.

Raed Arafat a menționat țările de pe lista roșie: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe

Pentur toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea.

Se verifică dacă tulpina Omicron este deja în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică şi laboratoarele care fac secvenţieri vor face analize pentru a vedea dacă tulpina Omicron este deja în România. Primii supuşi acestor verificări sunt pacienţii în stare gravă din spitale, pentru a vedea dacă există corelaţii epidemiologice, a spus dr. Rafila.