• Vineri se fac cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv.
  • Supravieţuitorii ar putea beneficia pentru tot restul vieţii de tratamente decontate de Ministerul Sănătăţii.
  • Legea votată recent de Parlament aşteaptă promulgarea preşedintelui Iohannis.
  • „Mi-aş dori tare mult ca politicienii să se gândească şi la viitorul celorlalţi arşi”, spune Adina Apostol, supravieţuitoare a incendiului din 30 octombrie 2015. 

Vineri se vor împlini cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv. Cinci ani în care supravieţuitorii incendiului au aşteptat, an de an, ca statul să le deconteze tratamentele medicale făcute în ţară sau străinătate.

Tratamente vitale de altfel, în condiţiile în care cele mai multe dintre victime vor avea nevoie de îngrijiri pentru tot restul vieţii. 

De cele mai multe ori, măsura era anunţată chiar în apropierea datei de 30 octombrie, indiferent de guvernul aflat la putere. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe 14 octombrie, deputaţii au votat în unanimitate un proiect de lege care stabileşte ca tratamentul victimelor să fie asigurat pe toată durata vieţii acestora. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, indiferent dacă tratamentele se fac în spitale din România sau din străinătate.

Pe 19 octombrie, adică acum zece zile, legea a ajuns la Klaus Iohannis pentru promulgare. Legal, preşedintele mai are alte zece zile în care să îşi pună semnătura pe actul normativ, însă rămâne de văzut dacă nu va face asta chiar vineri, pe 30 octombrie.

Măsura e aşteptată de toţi tinerii cărora li s-au schimbat radical vieţile după acea noapte. Dorinţa lor e ca sprijinul să fie acordat tuturor marilor arşi din România, nu doar supravieţuitorilor incendiului din clubul bucureştean. 

Adina Apostol, supravieţuitoare Colectiv: „E posibil să continue pentru tot restul vieţii tratamentele astea. Cu cât eşti mai tânăr cu atât trebuie să mai faci mai multe operaţii pentru că pielea e foarte activă. Ei aşa se laudă, că am făcut, am dres, am chemat, am vorbit… Nu, nu, nu, noi am făcut scrisori, noi am semnat, noi am făcut push pe Facebook, i-am forţat cumva să ne primească la Ministerul Sănătăţii să le spunem că avem nevoie de asta şi de asta. Am avut noi o mare contribuţie la asta, nu o să-i laud, şi ce mă doare pe mine mai tare este că asta ar trebui să fie pentru toţi arşii.“

„Pentru mine nu e nicio diferenţă între mine, arsă la Colectiv şi nu ştiu cine, ars în casă. Mi-aş dori tare mult ca politicienii să se gândească şi la viitorul celorlalţi arşi. O cremă din aia nenorocită cu silicon care îţi trebuie pentru cicatrice, o chestie aşa de 30 ml, e 2-3 milioane. E groaznic să fii ars în România. Nu te ajută nimeni! Kinetoterapia e foarte scumpă, la fel, nu este decontată. Au nevoie de psiholog, de psihiatru, să le dea pastile. Îmi scriu persoane arse, să le dau şi lor nişte cremă, dacă mai am, dacă mi-a mai rămas ceva“, mai povestește Adina Apostol.