• Secretarul Stetelor Unite pentru transporturi, Elaine Chao, și secretarul pentru educație, Betsy DeVos, au demisionat joi.
  • Ei condamnă violențele de la Capitoliul SUA.
  • 4 oficiali importanți au părăsit administrația prezindențială.
  • Democrații încearcă să scape de Trump până la învestirea lui Biden.

Aceste două nume se adaugă la o listă tot mai mare de asistenți care părăsesc administrația președintelui Donald Trump, în semn de protest față de asaltarea Capitoliului SUA de către susținătorii săi, potrivit Reuters.

Chao, soția liderului republican al Senatului, Mitch McConnell, a declarat într-un e-mail către personal că atacul în stil mafiot „m-a tulburat profund într-un mod pe care pur și simplu nu îl pot lăsa deoparte”. Ea a spus că demisia sa va intra în vigoare luni.

Într-o scrisoare adresată lui Trump, DeVos a spus că atacul asupra Capitoliului a fost inconștient.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Nu există nicio confuzie cu impactul retoricii dumneavoastră asupra situației și este punctul de inflexiune pentru mine”, a scris ea, adăugând că demisia sa va fi efectivă vineri.

Cu mai puțin de două săptămâni rămase din președinția lui Trump, mulți asistenți se îndreptau deja spre ieșire, făcând din unele demisii gesturi simbolice.

Dar exodul brusc a sugerat repulsie în rândul unora, din cauză că Trump i-a încurajat pe susținătorii săi, care au adus haos și violențe la Capitoliu, miercuri într-o încercare inutilă de a împiedica certificarea oficială a victoriei electorale a democratului Joe Biden.

Plecările în creștere ale personalului cheie al securității naționale ale SUA ar putea, de asemenea, să-l lipsească pe Trump de sfaturi critice în cazul unei eventuale crize internaționale în ultimele sale zile de mandat.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la ultimele demisii.

Consilierul adjunct pentru securitate națională, Matt Pottinger, un asistent principal în politica Chinei a lui Trump, a demisionat brusc miercuri, a declarat un înalt oficial al administrației.

Chao, secretar al muncii și secretar adjunct al transporturilor sub președinții republicani anteriori, a condus departamentul timp de patru ani. Într-un interviu acordat Reuters pe 31 decembrie, Chao a spus că intenționează să rămână până pe 20 ianuarie.

Joi, ea a declarat „îl vom ajuta pe succesorul meu anunțat, Pete Buttigieg, să își asume responsabilitatea conducerii acestui minunat departament”.

Chao a făcut anunțul la o zi după ce McConnell a condamnat violența și efortul unor parlamentari republicani de a bloca certificarea victoriei lui Biden.

Primii patru membri ai cabinetului lui Trump – secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul trezoreriei Steven Mnuchin, secretarul interimar al apărării Christopher Miller și procurorul general în funcție Jeffrey Rosen – nu erau așteptați să renunțe, dar secretarii cabinetului de profil inferior ar putea totuși să plece, potrivit unei surse familiare cu problema.

Trump a căutat fără succes să anuleze rezultatele cu pretenții nefondate de fraudă electorală pe scară largă. Pe lângă acești membri ai administrației prezindețiale, și-a mai dat demisia și conducerea poliției Capitoliului SUA. Motivele principale sunt lipsa de reacție și intervenția dezorganizată care a permis mulțimii să vandalizeze Capitoliul.