- Statele Unite urmăresc cu îngrijorare alegerile din România.
- Departamentul de Stat al SUA avertizează cu privire la interferența Rusiei în procesul electoral din România, cu accent pe documentele declasificate din cadrul ședinței CSAT.
- Președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele care au fost analizate în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a avertizat asupra interferenței Rusiei în alegerile din România și a subliniat importanța țării noastre în cadrul alianței Nord-Atlantice. Îngrijorătoare sunt și documentele CSAT declasificate, se arată în comunicat:
Advertisment
„Am urmărit cu atenție alegerile din România. E decizia poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu alegerea sau cu procesul.
Suntem îngrijorați de raportul CSAT privind interferența Rusiei în activitate cibernetică menită să influențeze integritatea procesului electoral din România. Datele furnizate în raport ar trebui investigate în amănunt pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.
Recomandări
Statele Unite pun preț pe contribuțiile României în calitate de aliat NATO și partener în UE.
Progresul României în cadrul comunității Transatlantice a fost obținut cu greu și nu poate fi anulat de actori străini care încearcă să ducă politica externă a României departe de alianțele occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ semnificativ asupra cooperării Statelor Unite cu România, în timp ce o decizie de a restricționa investițiile străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat de durată, am făcut progres important în cooperarea de apărare și în parteneriatul economic și am făcut pași importanți înspre călătoritul fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a asigura securitatea națiunilor noastre, prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.
Documentele CSAT
Klaus Iohannis a desecretizat documentele care au fost analizate în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Sunt rapoartele de la Direcția Generală de Protecție Interna a Ministerului Afacerrilor Interne, de la SIE, de la SRI și de la STS.
Această desecretizare ne spune ce știam: Călin Georgescu a folosit TikTok pentru a-și promova campania cu mijloace de marketing online consacrate, a fost sprijinit de actori statali neidentificați și asupra cărora documentele nu aduc vreo probă, și nu a fraudat votul.
Aceste documente catalogate drept explozive nu ne spun de ce 2 milioane de români l-au crezut pe Călin Georgescu. Nu ne spun dacă el s-a facut și se face vinovat de infracțiuni care să îl impiedice să participe la procesul electoral în continuare.
Parchetul General anunță că analizează documentele, pentru a identifica elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă. După ședința CSAT, Parchetul a primit doar textul Hotărârii, nu și documentele care au stat la baza ei.
Citește și
- Bitcoin depășește 100.000 de dolari. Optimismul legat de administrația Trump impulsionează criptomonedele
- Călin Georgescu a dat un interviu pentru Reuters: „România nu are obligații față de nimeni”
- SUA oprește ajutorul pentru Ucraina până la venirea lui Trump la Casa Albă. Mike Johnson anunță refuzul unui nou pachet de 24 miliarde de dolari
Partenerii noștri