- DOS: Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin.
- DOS: O schimbare în politica externă ar afecta serios relația cu SUA.
- DOS: Restricționarea investițiilor străine descurajează investițiile SUA.
Să vedem și partea bună a scandalului electoral – am ajuns cunoscuți în toată lumea. Americanii, prin Departamentul de Stat american, se declară îngrijorați de raportul CSAT despre implicarea Rusiei în procesul electoral din România.
„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Americanii mai spun că au urmărit procesul dar că Statele Unite nu interferează nici cu procesul, nici cu alegerea noastră. Primim și o mângâiere pe creștetul capului, ni se recunosc meritele în NATO și Uniunea Europeană.
„Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, se mai arată în comunicat.
Însă Departamentul de Stat avertizează că orice schimbare în politica externă a României ar avea un impact negativ asupra cooperării cu Statele Unite pe domeniul securității, iar orice restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să investească în România.
Ministerul nostru de Externe spune a informat aliații cu privire la ”încercare de interferență externă în alegerile prezidențiale” și că autoritățile investighează această tentativă de influențare.
Și în plin scandal al alegerilor, Direcția Națională de Securitate Cibernetică ne trimite un îndrumar despre cum să nu ne lăsăm păcăliți… de Sărbători.
Să fim atenți la falsele reduceri, pentru că cel mai adesea, acestea sunt capcane.
Să nu cădem în plasa investițiilor miraculoase, pentru că nu există surse de îmbogățire rapidă.
Atenție și la frauda de tip Spoofing, în care infractorii cibernetici își asumă identitatea unei insituții sau chiar a unei persoane. Dacă sunteți anunțați pe social media că ați câștigat din senin un premiu, puteți ajunge victimele furtului de identitate. Și arhicunoscuta metodă de Phishing, prin care primiți o solicitare de actualizare a datelor de la adrese de email suspecte. Despre cum să nu luăm țeapă la alegeri, nicio vorbă.