• Organizația Mondială a Sănătății a publicat primele recomandări cu privire la calitatea aerului din 2005 încoace.
  • Potrivit raportului, se estimează că expunerea la poluarea atmosferică poate provoca 7 milioane de decese pe an
  • „Poluarea aerului este o amenințare pentru sănătate în toate țările cu venituri mici și medii”, se specifică în raportul OMS.

OMS propune stabilirea de noi standarde de calitate a aerului în vederea protejării sănătății oamenilor printr-o reducere a concentrațiilor de poluanți din aer, care duc, totodată, la schimbări climatice. Un aer curat reprezintă un drept fundamental al omului și o condiție necesară pentru o societate sănătoasă și productivă.

În noile directive ale OMS se sugerează stabilirea unor niveluri de calitate a aerului pentru 6 așa-ziși poluanți clasici –particule în suspensie, ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf și monoxid de carbon.

Respectivele particule sunt în măsură să intre adânc în plămâni și chiar în sânge. Care poate duce la apariția unor afecțiuni cardio-respiratorii.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cât de periculoasă este poluarea pentru sănătatea umană?

Se estimează că, anual, se pot produce 7 milioane de decese din cauza expunerii la poluarea atmosferică, reducând însă semnificativ și anii de viață.

Copiilor le poate fi afectată creșterea și funcția pulmonară care duc la astm și infecții respiratorii. La adulți, poluarea generează bolile de inimă, accident vascular cerebral, diabetul și bolile neurodegenerative.

În 2013, poluarea aerului în aer liber și particulele au fost clasificate ca fiind cancerigene de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a OMS. Aproape 80% din decesele din lume ar putea fi evitate dacă nivelurile actuale ale poluării aerului ar fi reduse la nivelurile propuse de cei de la OMS.

În 2019, mai mult de 90% din populația globală trăia în zone în care concentrațiile depășeau liniile directoare OMS din 2005 privind calitatea aerului pentru expunerea pe termen lung la poluare.

Țările cu îmbunătățiri puternice ale calității aerului bazate pe politici au văzut adesea o reducere semnificativă a poluării aerului, în timp ce scăderile din ultimii 30 de ani au fost mai puțin vizibile în regiunile cu o calitate a aerului deja bună.