• România a pierdut 100.000 de locuitori doar în 2020
  • De 31 de ani, în România mor mai mulți oameni decât se nasc
  • În 2020 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani
  • INSP: România ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050

Tabloul cifrelor copilăriei în România arată tare rău. Depopulare dramatică. Așa se numește una din cele mai grave boli de care suferă România. O arată și ultimele date de la INS. Anul trecut s-au înregistrat în țara noastră cei mai puțini nou-născuți din 1930 încoace, sub 180.000.

Sunt și alte cifre de cartonaș roșu raportate la data de 1 ianuarie 2021. Numărul copiilor care aveau domiciliul în România a fost de aproape 3,9 milioane, cu 38.000 mai puțini decât în ianuarie 2020. Ponderea băieților e superioară: 1.057 băieţi la 1.000 fete.

Cum arată viitorul am aflat din alte rapoarte INS și Eurostat. Peste 30 de ani vom fi cu aproape 3 milioane mai puțini. Populația României ar putea să scadă la 16 milioane de locuitori în 2050. În mai puțin de un secol, până în 2100, țara noastră va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puţini decât acum.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Banca austriacă Erste a pus pe hârtie și câteva soluții: creșterea integrării femeilor în piața muncii, în condițiile în care doar 56% dintre femeile din România muncesc.

Soluțiile găsite de unguri

În Ungaria, guvernul Viktor Orban a naţionalizat clinicile de fertilitate. Cuplurile căsătorite cu trei copii primesc 30.000 de euro, femeile care fac patru copii nu vor plăti impozit toată viaţa, iar familiile cu minim doi copii au credite preferenţiale pentru a-și cumpăra casă.

La noi, de multe ori, încercările politicienilor de a încuraja creșterea natalității mai mult au încurcat. În urmă cu câțiva ani, președintele Traian Basescu încerca să rezolve problema cu un discurs.

„N-as vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveți copii. Am muncit cu fetele mele, mă fetelor, maritate, faceți fetelor un copil că e chestiune patriotica. Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci – şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă”, spunea Traian Băsescu.

Începând cu 7 iunie, colegii de la Smart Radio îți fac playlist de crescut natalitatea și te invită la Smart Love: „Țară, Țară, vrem copii!”. O mișcare adusă de BARZA.