• Un semnal serios din partea României ar fi declararea non grata a ambasadorului Belarusului la Bucureşti, iar MAE să îi dea un termen rapid de părăsire a teritoriului ţării noastre, este de părere Iulian Bulai.
  • Deputatul USR PLUS îi cere lui Aleksandr Lukaşenko să îl elibereze rapid pe jurnalistul Roman Protasevici.

„Dictatorul Lukaşenko trebuie să îl elibereze rapid pe jurnalistul Roman Protasevici. Toate ţările din Uniunea Europeană trebuie să arate solidaritate cu cei care luptă în Belarus pentru apărarea drepturilor omului şi ale jurnaliştilor. Un semnal serios din partea României ar fi să-l declarăm non grata pe ambasadorul Belarusului la Bucureşti, iar MAE să îi dea un termen rapid de părăsire a teritoriului ţării noastre. Lukaşenko îi inspiră şi pe alţi lideri regionali. Dacă forţele din spatele lui Dodon câştigă alegerile în Republica Moldova, putem avea un nou Belarus în coasta României”, spune Iulian Bulai.

El afirmă că Lukaşenko trebuie izolat, iar jurnaliştii şi militanţii pro democraţie din Belarus trebuie susţinuţi „cu acţiuni concrete, nu doar declarativ”.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasevici, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk.

Toţi pasagerii avionului au fost supuşi unor verificări imediat după aterizare. Avionul a decolat în cele din urmă şi a ajuns la Vilnius, destinaţia iniţială.