• Uniunea Europeană plăteşte laboratorului britanic AstraZeneca 870 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.
  • Revista germană Der Spiegel a spulberat misterul în Acrobat Reader.

Grupul AstraZeneca a acceptat, vineri, ca Bruxelles-ul să publice contractul privind precomandarea vaccinului anti-COVID, un document de aproximativ 40 de pagini publicate pe site-ul Comisiei Europene (CE) cenzurat – inclusiv pagini întregi – ”din motive de confidenţialitate”., transmite TV6.

Ulterior, revista germană Der Spiegel și-a dat seama că prima versiune a contractului cu AstraZeneca postată online de către CE permitea citirea părţii cenzurate a documentului cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a cititorului PDF Acrobat.

În urma dezvăluirii acestei gafe – distribuită masiv pe rețelele de socializare – documentul a fost schimbat rapid, punând capăt acestei erori grave.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Potrivit textului dezvăluit de către Der Spiegel, factura pentru 300 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford este de 870 de milioane de euro.

Această sumă include toate costurile şi cheltuielile directe şi indirecte ale laboratorului britanic în vederea producerii şi distribuirii vaccinului.

Este vorba, de exemplu, despre costuri cu forţa de muncă, materiale, funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor, controlul calităţii, impozite indirecte nedeductibile sau taxe vamale.

Tot potrivit Der Spiegel, în contract se precizează că AstraZeneca nu va suporta pierderi din cauza elaborării vaccinului.