•  Rusia poartă discuţii cu un producător chinez pentru cumpărarea a 100 de drone, cu o dată de livrare în aprilie, a relatează Der Spiegel.

În ultimele zile, Statele Unite, Germania şi alte ţări occidentale au avertizat China să nu vândă arme Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, afirmând că orice astfel de demers ar avea consecinţe grave.

Rusia, îngrădită de sancţiunile occidentale severe impuse ca răspuns la atacul său asupra Ucrainei, se crede că a cumpărat armament din Iran şi Coreea de Nord. China a evitat până acum să livreze armament Moscovei.

Der Spiegel a relatat că producătorul chinez de drone Xian Bingo Intelligent Aviation Technology este pregătit să realizeze 100 de prototipuri ale dronei sale ZT-180 – ce pot transporta o încărcătură de 35-50 kg.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Drona chineză este similară cu Shaheed-136 din Iran, cu care Rusia a lansat nenumărate atacuri asupra Ucrainei, provocând sute de victime şi deteriorând infrastructura civilă.

„Le-am spus reprezentanţilor Chinei că acest lucru nu poate fi acceptat”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la televiziunea publică ZDF joi, când a fost întrebat despre rapoarte potrivit cărora China ar putea ajuta Rusia.

De Spigel a mai precizat că au existat planuri anterioare ca o companie controlată de armata chineză să trimită Rusiei piese de schimb pentru avionele SU-27.