• 20.000 de tone de petrol s-au devărsat într-un râu siberian din zona Cercului Arctic
  • Este al doilea cel mai mare dezastru ecologic din istoria Rusiei moderne
  • Accidentul s-a produs vineri după ce un rezervor cu petrol de la o centrală electrică a cedat
  • Vladimir Putin a declarat miercuri stare de urgență și a criticat furios o subsidiară a gigantului Norilsk Nickel, principalul producător mondial de nichel şi paladiu

În stilul clasic rusesc, incidentul deosebit de grav, nu a fost anunțat decât la 2 zile după producerea lui iar autoritățile din zonă nu au luat măsuri imediat.

Cele 20.000 de tone de petrol au afectat 350 de km pătrați iar râul Ambarnaya a devenit roșu. Acum, nimeni nu știe ce să facă iar Vladimir Putin s-a înfuriat în direct la televizor, relatează BBC.

Liderul rus a criticat, miercuri, în timpul unei conferințe video, conducerea subsidiarei Norilsk Nickel care deține centrala electrică vinovată de dezastrul ecologic.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?
Sursă foto: AP

”De ce statul a aflat despre incident la 2 zile după ce s-a produs? O să aflăm despre situațiile de urgență de pe social media? Sunteți sănătoși acolo?” i-a transmis Putin lui Serghei Lipin, șeful companiei NTEK, într-o conferință difuzață la TV.

NTEK, subsidiara Norilsk Nickel, se apară că a anunțat la timp incidentul, dar guvernatorul regiunii spune că a aflat de poluare duminică, la 2 zile de la producere, din pozele publicate pe social media.

World Wildlife Fund susține că poluarea din regiune este deseobit de gravă, una dintre cele mai mari din istoria Rusiei Moderne.

Putin a declarat stare de urgență pentru ca zona să primească un ajutor mai mare să curețe devărsarea. Problema este că autoritățile ruse nu știu cum să o facă. ”Ar trebui să-i dăm foc, dar nu am mai făcut asta și nu promit că va merge” a spus guvernatorul regiunii. Putin a ordonat o anchetă iar un manager al centralei a fost reținut.