Dezastru ecologic iminent în Samoa după scufundarea unei nave militare. Ce au declarat autoritățile

O deversare de combustibil este „foarte probabilă” după ce o navă a marinei neozeelandeze a eșuat, a luat foc și s-a scufundat în largul coastei Samoa, a declarat premierul interimar al insulei din Pacific, conform ABC News.

Operațiunea de salvare

Toate cele 75 de persoane aflate la bordul navei HMNZS Manawanui au fost duse în siguranță pe bărci de salvare. Nava, una dintre cele doar nouă ale marinei neo-zeelandeze, a fost prima pe care țara a pierdut-o pe mare de la al Doilea Război Mondial.

Pasagerii navei, oameni de știință civili și personal militar străin, au fost evacuați în „condiții dificile” și pe întuneric, a declarat reporterilor șeful Marinei din Noua Zeelandă, contraamiralul Garin Golding.

Nava se afla la aproximativ 2 km de țărm când a eșuat pe un recif și a început să ia apă, iar primii supraviețuitori au avut nevoie de cinci ore pentru a ajunge pe uscat, a spus Golding.

O persoană a fost tratată în spital pentru răni minore și a fost externată, a declarat armata. Până la alte 17 persoane au suferit răni, contuzii sau presupuse contuzii.

Un avion al forțelor aeriene care transporta 72 dintre cei aflați la bordul navei a aterizat la o bază aeriană din Auckland luni.

Riscul ecologic

Autoritățile samoane au avertizat că există o probabilitate ridicată de producere a unei scurgeri de combustibil. Nava transporta o cantitate semnificativă de carburant, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru ecosistemul marin din zonă.

Centrul Național de Operațiuni de Urgență (N.E.O.C.) din Samoa, condus de Ministerul Resurselor Naturale și Mediului (M.N.R.E.), a inițiat o evaluare a impactului asupra mediului.

Oficialii din Samoa evaluează impactul asupra mediului în zona în care nava s-a scufundat, a declarat prim-ministrul Tuala Tevaga Iosefo Ponifasio.

Exit mobile version