• Peste 20 oameni au fost declarați dispăruți
  • Oficialii descriu situația ca fiind ,,extrem de critică”
  • În total, pompierii au salvat peste 500 oameni

Cel puțin 4 oameni au murit și mulți au fost dați dispăruți după ce inundațiile au lovit sud-estul Franței și nord-vestul Italiei, relatează BBC.

Zeci de case au fost distruse și drumuri întregi inundate într-o zonă de munte de lângă Nisa. Zonele de coastă de pe Riviera Franceză au fost devastate.  

În ciuda eforturilor echipajelor de salvare, peste 20 oameni au fost declarați dispăruți. Autoritățile au declarat că 8 sunt oficial dispăruți, iar ceilalți 12 considerați a fi dispăruți.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Nisa și zona dimprejur a avut parte weekend-ul acesta de un an de inundații în mai puțin de 12 ore. Furtuna Alex a adus vânturi puternice și ploaie torențială inclusiv în nordul Italiei.

În Franța, aproximativ 1.000 pompieri și soldați au fost dislocați cu elicoptere în regiunea de sud-est a Alpilor-Maritimi.

Sunt căutați 8 oameni care au fost purtați de valurile inundațiilor. Printre aceștia se numără 2 pompieri, a căror mașina a fost dusă de valuri atunci când un drum din satul Saint-Martin-Vesubie a fost complet distrus de furtună.

În mai multe sate din Franța de-a lungul graniței, alunecările de teren au acoperit drumurile și clădirile în noroi, iar mașinile au fost îngropate în nămol.

Sandra Dzidt, 62 ani, a declarat pentru agenția de presa AFP : ,,Casa mea cu trei etaje este în râu. Tot ce mi-a rămas este o bucată de perete și ușa”

În total, pompierii au salvat peste 500 oameni în regiunea Alpilor-Maritimi, iar 150 încă trebuie să fie evacuați.

Franța a declarat regiunea ca fiind o zonă de dezastru natural. Luni, președintele Emmanuel Macron va vizita regiunea.

Între timp, inundațiile din nord-vestul Italiei au fost descrise de oficiali ca fiind ,,istorice”.

Într-un sat s-au înregistrat 630mm de ploaie în doar 24 ore- astfel de niveluri de ploaie nu au mai fost înregistrate în regiunea Piedmont din anul 1958. În restul regiunii, accesul în mai multe sate a fost blocat.

Oficialii descriu situația ca fiind ,,extrem de critică”.

Duminică, serviciile de urgență au recuperat cel puțin 4 corpuri din regiunea de coastă Mediteraneană a Liguriei.  2 oameni au fost confirmați decedați în urma inundației de sâmbătă. Și oficialii francezi au confirmat 2 decese.

Pana de curent a lovit satele aflate pe ambele părți ale graniței. Aproximativ 10.500 case au fost lăsate fără electricitate duminică, conform companiei franceze de energie Enedis.

Telefonul fix și unele servicii de telefonie mobilă au fost, de asemenea, întrerupte, ceea ce a dus la temeri că mai mulți oameni lipsesc. Cu toate acestea, Bernard Gonzalez, prefectul regiunii Alpilor-Maritimi a ținut să reasigure că ,,doar pentru că cei dragi nu apucă să vă dea un semn, nu înseamnă că au fost luați de furtună” și că ,,eforturile de salvare continuă.