• Trump continuă să conteste legitimitatea procesului electoral, declarând că va accepta rezultatele doar dacă consideră alegerile „corecte, legale și bune”.
  • 70% dintre americani se așteaptă ca acesta să respingă rezultatul în cazul unei înfrângeri.
  • Funcționarii electorali se confruntă cu dificultăți majore în combaterea dezinformării și liniștirea alegătorilor.

Zvonurile, afirmațiile înșelătoare și minciunile directe cu privire la vot și fraudă inundă spațiile online într-un număr fără precedent înainte de alegerile din SUA, conform BBC.

Sute de incidente care implică presupuse nereguli de vot sunt colectate și răspândite de persoane fizice, precum și de grupuri independente și afiliate republicanilor. Un număr mic de mesaje provin, de asemenea, de la democrați.

Vârtejul de afirmații răspândite online reprezintă o provocare pentru funcționarii electorali care trebuie să dezmintă zvonurile și să liniștească alegătorii, în timp ce se pregătesc să administreze ziua alegerilor de marți.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

În aproape toate cazurile, mesajele susțin afirmația falsă a campaniei lui Trump conform căreia fostul președinte a câștigat alegerile din 2020 și sugestiile conform cărora acesta ar putea fi înșelat să nu câștige din nou pe 5 noiembrie.

Întrebat dacă va accepta rezultatul alegerilor din 2024, Donald Trump a declarat, în timpul dezbaterii prezidențiale din septembrie, că va accepta dacă vor fi „alegeri corecte, legale și bune”. Conform unui sondaj CNN/SSRS publicat luni, majoritatea americanilor – 70% – se așteaptă ca acesta să respingă rezultatul în cazul în care pierde. Chiar săptămâna aceasta, Trump însuși a susținut că a existat o fraudă generalizată într-un stat-cheie.

„Pennsylvania trișează și este prinsă, la niveluri pe scară largă rar întâlnite până acum”, a postat Trump. „RAPORTAȚI ÎNȘELĂCIUNEA CĂTRE AUTORITĂȚI. Forțele de ordine trebuie să acționeze, ACUM!”

Acuzația a fost făcută după ce oficiali din trei comitate din Pennsylvania au declarat că lucrează cu forțele de ordine locale pentru a investiga unele cereri de înregistrare a alegătorilor în vederea unei posibile fraude.

Experții spun că incidente izolate de fraudare a buletinelor de vot și erori administrative se întâmplă întotdeauna în alegerile prezidențiale din SUA, care se desfășoară în toate cele 50 de state. Însă incidentele reale sunt acum catalogate și împărtășite online la un nivel fără precedent și sunt folosite, alături de postările false, ca dovezi ale fraudării pe scară largă.

Numărul mare de afirmații privind frauda electorală care se răspândesc pe rețelele de socializare a fost ajutat de o rețea de grupuri care colectează acuzații. Grupuri precum True The Vote, cu sediul în Texas, fondat în 2009, au fost mult timp în prim-planul discuțiilor privind securitatea alegerilor. Pe o aplicație dezvoltată de True the Vote numită VoteAlert, susținătorii postează exemple de presupuse nereguli electorale.

Citește și