• Un vaccin universal poate neutraliza toate tulpinile coronavirusului
  • Scancell a avut rezultate bune cu un ser care țintește nucleul coronavirusului
  • Glaxo și CureVac lucrează la un vaccin pentru mai multe tulpini

Avem mai multe vaccinuri împotriva COVID-19. Dar, avem deja și mai multe mutații ale virusului. Iar specialiștii spun că serurile actuale nu ne protejează la fel de bine, împotriva noilor tulpini. De asta, cercetătorii de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin universal.

Care ar fi eficiența vaccinului

Vaccinurile existente țintesc proteina Spike. Iar specialiștii spun că eficiența lor scade, pe măsură ce apar noi tulpini ale virusului. Acest vaccin universal țintește proteinele din nucleul virus, care sunt mai puțin predispuse la mutații. Iar asta l-ar face eficient împotriva tuturor variantelor.

Cine l-ar putea produce

Sunt mai multe companii și din Europa și din SUA. Glaxo și CureVac sunt doar două dintre acestea, ele încearcă o abordare pe tehnologia ARN-ului mesager. De asemenea, cercetătorii de la Cambridge lucrează la un vaccin care să combat orice mutație a coronavirusului.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cei de la Oxford lansează un studiu în care să combine vaccinul AstraZeneca cu Pfizer, în speranța că vor obține o eficiență mai bună. Iar Rusia vrea să combine AstraZeneca cu Sputnic.

Când ar putea fi gata

Cei de la Scancell încep studile pe oameni în a doua jumătate a acestui an, după rezultatele pozitive, înregistrate în testele pe șoareci. Glaxo și CureVac spun că vaccinul lor ar putea fi gata anul viitor. Iar cei de la Cambridge încep testele pe oameni în acestă primăvară. Așadar, cu siguranță nu vom avea un vaccin universal, în acest an.