- Fără voturile din diaspora, Stoianoglo a obţinut 51,19%, iar Maia Sandu 48,81%.
- Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru „victoria istorică înregistrată”.
- Maia Sandu are aproape 200.000 de voturi mai mult decât Alexandr Stoianoglo.
După centralizarea a 99,82% din voturile exprimate şi valabile, Maia Sandu obţine 55,4% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, 44,6%. Maia a câștigat cu Diaspora. În țară, care e pro-europeană, ar fi pierdut alegerile.
Aproape de miezul nopții, la sediul de campanie au răsunat aplauzele, după ce voturile obținute de Maia Sandu au trecut de 50%. La fel ca în primul tur, diaspora a făcut diferența.
Numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în secţiile deschise în afara ţării a fost cel mai mare din istorie, iar aproape 83% dintre ei au votat-o pe Maia Sandu, a anunţat, luni, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
1.698.891 de moldoveni s-au prezentat duminică la urne în țară și străinătate, reprezentând 54.31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot. Dintre aceştia, 930.512 din alegători au votat-o pe Maia Sandu, iar pe Alexandr Stoianoglo, 748.781.
Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, s-a impus în rândul votanţilor interni, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diaspora. În diaspora au votat 328.855 de alegători – cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor din Republica Moldova.
În diasporă, Maia Sandu a fost votată de 82,77% dintre alegători, în timp ce Stoianoglo a beneficiat de susţinerea a 17,23% dintre votanţi. Printre cele mai active secții de votare au fost cele din Moscova, Brescia, Padova și București.
Voturi în Moldova
Maia Sandu a câștigat votul din raionul Orhei, fieful lui Ilan Șor – fugarul condamnat care a fost instrumentul principal al Rusiei în tentativa de cumpărare de voturi. În Orhei, Maia Sandu a obținut 52.24%, iar Stoianoglo – 47.76%.
Maia Sandu a mai câștigat în raioanele Strășeni, Cantemir, Leova, Hîncești, Nisporeni, Ungheni. Stoianoglo a ieșit învingător și în Găgăuzia (97,04%), municipiul Bălți (69,98%), regiunea transnistreană (79,4%), precum și în raioanele Cahul, Taraclia, Fălești, Glodeni.