Dictatorul Coreei de Nord îi obligă pe bogați să scoată țara din criză. Cum sunt pedepsiți cei care refuză

Dictatorul Coreei de Nord îi obligă pe bogați să scoată țara din criză. Cum sunt pedepsiți cei care refuză Sursa Foto: Profimedia
  • Coreea de Nord cheltuiește 600 de milioane de dolari pe an pentru înarmare nucleară
  • Kim Jong Un este al treilea lider al dinastiei, dupa Kim Il Sung (bunic) și Kim Jong Il (tatal)
  • Coreea de Nord este de 7 ori mai saracă decât Romania, care este a doua cea mai saracă țară din UE

Când ești dictator, gasești ușor soluții pentru sărăcie. Nord coreeanul Kim vrea să îi pună pe bogații din țara lui să cumpere titluri de stat emise de Phenian. Adică să împrumute țara.

Prima veste șocantă este că există bogați în Coreea de Nord. Financial Times scrie despre Kim că plănuiește să acopere 60% din buget cu banii bogaților din țara sa. Evident, nu poți spune „Nu” dacă țara vrea să-ți ia banii. Opozanții sunt executați.

Phenianul susține că a fost cruțat de coronavirus, iar Occidentul este sigur, însă, că țara lui Kim trăiește cea mai cruntă criză din ultimii 25 de ani.

Deși suferă, Coreea lui Kim nu renunță la arme – nu mai puțin 600 de milioane de dolari cheltuiește Phenianul pentru programele nucleare.

Să cumperi datoria țărilor este considerat cel mai sigur plasament financiar. Și România se împrumută lunar din piețe.

Un titlu de stat al Romaniei, cu scadență in 2048, îți oferă azi un randament anual de 3,6% în dolari. În vreme ce, cel mai bun depozit abia dacă ajunge la 0,9%.