• Salariile din sectorul public din România sunt cu 70% mai mari decât valoarea unui salariu mediu pe economie.
  • Salariile din administrația publică din România sunt cele mai mari din Europa Centrală și de Est.
  • Economistul-șef de la Raiffeisen Bank România, Ionuț Dumitru, a spus că, în afară de Cipru, „Toate celelalte state au un nivel al salariilor, în sectorul administrației publice, mult mai apropiat de media pe economie”.

La capitolul salarii în administrația publică, România are cele mai mari sume din Europa Centrală și de Est, relatează Ziarul Financiar.

De asemenea, salariile din administrația publică din România sunt mai mari decât cele din Polonia, raportate la paritatea puterii de cumpărare.

Salariații din sectorul public din România au venituri cu 70% mai mari decât salariul mediu pe economie și reprezintă cea mai mare diferență din Europa, conform economistului-șef Raiffeisen Bank România, Ionuț Dumitru.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În octombrie 2020, un salariu mediu net din administrația publică ajungea la peste 5.680 de lei, în timp ce un salariul mediu pe economie era de 3.340 de lei.

„Salariile din sectorul public în România, raportate la salariul mediu pe economie, spre exemplu în administrația publică, sunt cu 70% mai mari. Nu mai există nicio altă țară în Europa care să aibă o asemenea situație”, a spus Ionuț Dumitru, economistului-șef Raiffeisen Bank România.

„Următoarea țară după noi este Cipru, cu aproximativ 40% mai mult. Toate celelalte state au un nivel al salariilor, în sectorul administrației publice, mult mai apropiat de media pe economie”, a adăugat Ionuț Dumitru.