• Comisia Europeană a primit Planul Național de Reabilitare și Reziliență din partea României
  • Printre reformele propuse de Guvern se numără și digitalizarea
  • Ministrul Cristian Ghinea și-a propus să creeze un cloud guvernamental

Am depus a patra variantă de PNRR, acum așteptăm finanțările. Țintim la 29 miliarde euro care ar trebui să schimbe România, radical. În primul rând, ar trebui să scăpăm de dosarul cu șină, să ne digitalizăm.

Pentru două miliarde de euro, Cristian Ghinea și-a propus să creeze un cloud guvernamental. Adică, în sfârșit, toate ministerele de la noi să aibă o bază de date comună, să poată schimba rapid informații. Adică, să nu te mai plimbi tu de la un ghișeu la altul, cu brațul plin de hârtii. Dar, ca dorința să devină realitate, mai e ceva de lucru.

„Din păcate, nu a plecat cu dreptul România. Ar fi trebuit să dea prioritate națională dezbaterii publice acestui plan. Și să informeze partenerii politici, sociali, beneficiarii finali, care trebuie să pregătească aceste proiecte. Din păcate, această opacitate de care s-a vorbit luni de zile se păstrează. Ceea ce cred că este total neproductiv”, a explicat Corina Crețu, europarlamentar.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Cristian Ghinea promite, însă, transparență maximă. Nu de azi, însă. Mai ai de așteptat.

„Colegii mei vor sta să pună toate aceste fișiere într-un singur document. Am ales, atenție, să publicăm tot. Banii din PNRR vor fi auditați de către Autoritatea de Audit la Curtea de Conturi. Avem un mecanism foarte clar de prevenție a conflictelor de interese, astfel încât acești bani să fie bine cheltuiți”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Ghinea și Cîțu mizează exclusiv pe banii europeni și pentru a ajuta IMM-urile. Inclusiv să se digitalizeze mai mult. Dar, și să se listeze la bursă firmele românești. Rămâne de văzut dacă proiectele noastre primesc și ok-ul Comisiei și dacă are cine să le implementeze.