Din ce în ce mai mulți democrați cer înlocuirea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Șansele de realegere sunt zero


Conferința de presă a lui Joe Biden, de la final de Summit NATO, a ținut din nou America cu sufletul la gură. Deși pe geostrategie și afaceri internaționale, președintele american a arătat că este un foarte bun cunoscător – după mai bine de 50 de ani de stat în politică, pe problemele cu care se confruntă – Joe Biden n-a prea făcut față. Asta după ce l-a confundat pe Zelenski cu Putin și pe Kamala Harris cu Trump. La fiecare ieșire a lui Biden în public – ne ținem respirația – mărturisesc democrații.

Biden intercalează acest „anyway”, când pur și simplu își pierde firul logic al propozițiilor și al frazelor. Cât mai durează…?  Era ieri, în Bloomberg, un titlu foarte bun, că democrații sunt între frica de cunoscut, care este frica de Biden. În fiecare există un citat dintr-un lider democrat.  

La fiecare ieșire a lui Biden ne ținem respirația pentru că ne este frică. Frica este sentimentul din Partidul Democrat cel mai puternic.  Ne este frică că spune o prostie foarte, foarte mare și distruge practic tot partidul, toată președinția, toată campania. Pentru că citatul nu este atribuit, dar este un citat dintr-un lider democrat. Deci, democrații sunt între frica de cunoscut, care se numește Joe Biden, și frica de necunoscut, care înseamnă Kamala Harris și intrarea Kamalei Harris ca prezidențiabil, în condițiile în care știm foarte bine că Kamala Harris în sondaje performează mai slab decât Joe Biden. Și cum s-ar putea desfășura o campanie între Kamala Harris și Donald Trump. Situația este foarte complicată în acest moment.  El a supraviețuit aseară, a supraviețuit, așa vedem noi din Europa,  îl vedem pe Joe Biden ca președintele Statelor Unite. 

De două săptămâni, vedem că americani nu-l văd pe Joe Biden ca președintele Statelor Unite.  

Joe Biden, președintele Statelor Unite, de trei ani face prostii. Pică, se împiedică, nu știe pe unde merge. Pe ei nu interesează chestia asta. Pe ei interesează Joe Biden din perspectiva de candidat. Tocmai de aceea, noi dacă ne-am uitat aseară și am zis, hai că ok, l-a confundat pe Putin cu Zelenski, pe Kamala cu Trump, aia e. E foarte bun pe politică externă, pentru că Joe Biden înseamnă 50 de ani de politică externă a Statelor Unite. Omul știe, omul are în el chestiunile astea. Dar pe ei nu interesează asta.

Pe ei îi interesează Joe Biden, candidatul care trebuie să spună din cinci cuvinte, „să dispară Trump”. Păi asta îi interesează. Faptul că el azi noapte l-a confundat pe Trump cu Kamala Harris a fost așa ca o săgeată în inima partidului democrat și a democrațiilor.  Ei așteaptă ca Biden să vorbească de Trump. Aseară n-a vorbit de Trump. Ba mai mult l-a făcut vicepreședinte pentru ei, așa ceva este inacceptabil. I-a deranjat faptul că în continuare neagă sondajele. A fost acuzat chiar de televiziunea cea mai apropiată de Joe Biden, staff-ul de campanie, că îl minte pe Joe Biden și nu-i dau datele reale despre situația din sondaje. 

Potrivit acestor date, date tot de staff-ul de campanie, șansele de realegere a lui Joe Biden în acest moment ca președinte al Statelor Unite sunt zero. Adică zero. Îi mai interesează faptul că nu face testul cognitiv. Nu-i interesează de Ucraina. Americanii nu se trezesc dimineața să se gândească la Gaza și la politica externă a Statelor Unite. Nu, nu-i interesează asta. Îi interesează că îi face de râs. Și îi mai interesează acest val de panică, această panică totală a Partidului Democrat, care în acest moment trebuie să-și salveze candidatul la președinție și se află în campanie și nu poate să-l atace pe Trump pentru că ei sunt ocupați. Toată politica americană este ocupată cu salvarea sau îngroparea lui Joe Biden în acest moment. 

După cum a scris CNN, „sentimentul este că pentru Biden s-a terminat, dar acest sentiment trebuie să se transforme în zilele următoare în fapte. Adică Joe Biden trebuie extras din această cursă”.  

Eventual va fi Kamala Harris, care de ieri s-a aflat că a început să fie testată în sondaje. Există grei ai Partidului Democrat: Barack Obama, Nancy Pelosi, Chuck Schumer, lider al Partidului Democraților, care în acest moment conștientizează că Joe Biden nu mai poate fi președintele lor. Dar problema sunt procedurile. În 5 săptămâni începe Convenția Democrației lor. Dacă Joe Biden va fi nominalizat la convenție, el nu prea mai poate fi scos din cursă. Deci sunt aceste 5 săptămâni și mai este data de, 6 septembrie când americanii încep să voteze. Americanii încep să voteze prin votul prin corespondență președintele pentru alegerile prezidențiale pe 6 septembrie. Deci până în august, cel târziu septembrie, când s-au imprimat buletinele de vot, trebuie să aibă un candidat la președinție. Problema este alta. Că în acest moment, după aceste două săptămâni, gândește-te că tu ai un sportiv, un boxeur care îl bagi în ring. I-ai tăiat nasul, i-ai scos ochii, i-ai ciuruit urechile, i-ai tăiat mâinile și picioarele. Cum în acest moment, boxeor-ul tău mai poate să se bată în ring și eventual să și câștige cu rochii? Asta este dilema lor și foarte probabil vor exista în continuare apeluri.  

Tot mai mult avem până acum 17 democrați, inclusiv senatorii. Prietenii lui Biden din Senat de 50 de ani au început să iasă, inclusiv leadership-ul mai tânăr al Partidului Democrat. Iar această dramă va trebui să fie terminată într-o săptămână sau două, eventual cu extragerea din cursă a lui Joe Biden. A spus că ar putea să facă un test cognitiv, care până acum nici nu vrea să audă de teste medicale. Și a spus că, inclusiv, dacă staff-ul de campanie îi spună că nu mai are nicio șansă să câștige în fața lui Trump, el se va retrage. Dar aici trebuie convins de către partid și aici e vorba de Bill Clinton, de familia Clinton, de familia Obama, de familia Pelosi, de familia Partidului Democrat, care și asta e împărțit într-o mie de găști. Trebuie cumva să convingă atât staff-ul de campanie, cât și familia Biden, că Biden trebuie scos în acest moment din cursa prezidențială.

Câte zile mai au până ultimul, ultimul moment în care pot să decidă dacă merg într-o parte sau în altă?  

5 săptămâni până la convenție și o lună și ceva până când începe votul efectiv al Președintelui. Nu prea există proceduri, adică ei trebuie să inventeze acum o serie de proceduri, pentru că partidul de mai bine de 50 de ani nu a mai fost pus într-o asemenea situație. 

Biden a fost votat de delegații Partidului Democrat ca și candidat la președinția Statelor Unite din partea partidului. Însă nu a fost oficializat, nu a fost nominalizat oficial. Nominalizarea oficială se întâmplă la convenția Partidului Democrat care se desfășoară pe 19-22 august. 

Dacă în acel moment, cu toate aceste probleme în care ei stau în fiecare zi să vadă dacă mai zice vreo prostie uriașă sau mai mică sau supraviețuiește sau face ceva, ei până în 19 august trebuie să îl scoată din cursă. Dacă nu îl scot din cursă, după ce va fi nominalizat oficial, va fi și mai greu să fie scos din cursă, pentru că se tipăresc buletinele de vot iar oamenii americani încep să voteze.

În săptămâna următoare, luni începe convenția Partidului Republican și tot luni noapte o să avem un nou interviu al lui Joe Biden în care din nou Partidul Democrat va sta chircit să vadă ce a mai spus Joe Biden, ce prostie a mai spus la NBC.

Exit mobile version