Din toamnă, Covid-19 şi gripa ar putea face echipă împotriva ta: „Complicațiile sunt mult mai severe”

Sursa foto: Captură video Mediafax
  • Raed Arafat: Dacă oamenii nu se vaccinează antigripal am putea să ne trezim cu fenomenul Covid – flu! 
  • Dr. Gindrovel Dumitra: Complicaţiile pot fi mult mai severe dacă ai gripă și Covid-19.
  • Totodată, doctorul subliniează că vaccinul antigripal nu te protejează de SARS COV 2.

Ştii deja că toamna va aduce o mare provocare pentru tine şi  pentru medici. Ei vorbesc deja de suprapunerea epidemiei de Covid peste valul de gripă nelipsit în fiecare toamnă. Raed Arafat ne-a spus recent că, dacă nu ne vom vaccina antigripal, vom ajunge la un fenomen periculos, numit Covid – flu. 

Dar cum te ajută pe tine vaccinarea antigripală? Medicul Gindrovel Dumitra îţi explică faptul că nu eşti lipsit de riscul de a face simultan gripă şi Covid 19, caz în care complicaţiile pot fi mult mai severe. 

În plus, dacă te vaccinezi îi ajuţi enorm pe medici. Dacă acoperirea vaccinală antigripală este slabă, asta înseamnă automat o presiune şi mai mare pe cei care lucrează în secţiile de ATI, multe deja sufocate de pacienţi cu Covid. 

Dacă te gândeşti că vaccinul antigripal te poate proteja şi de Covid 19, greşesti. Specialistul desfiinţează această teorie. Vaccinul antigripal îţi oferă protecţie doar împotriva tulpinilor de virus conţinute de acesta, şi nu oferă imunitate pentru SARS COV 2. Pentru a -l evita pe acesta, trebuie să respecţi regulile de igienă şi distanţare, pentru că un vaccin încă nu există. 

Cu dozele de vaccin antigripal care vor fi cumpărate de Ministerul Sănătăţii vor fi vaccinaţi copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele, personalul medical, persoanele cu boli cronice şi orice persoană care are vârsta de peste 65 de ani. Pot fi cuprinse aici şi persoane instituţionalizate. Dacă nu eşti printre aceşti oameni care vor primi vaccinul gratuit, îl poţi lua de la farmacie. Sunt semne că anul acesta nu va fi greu de găsit şi că va costa undeva între 40 şi 50 de lei doza. Farmaciile fac deja precomenzi pentru toamnă.

În mod normal vaccinarea antigripală începe pe 15 octombrie. Anul acesta însă, se schimbă puţin regulile. Iată ce veşti am pentru tine de la Ministerul Sănătăţii:

„Avem acord cadru pentru vaccinul antigripal, anul acesta se vor achiziţiona 3 milioane de doze. Deja pentru 2 milioane au fost încheiate contractele. Se va începe campania din a doua jumătate a lunii septembrie”