• Ministrul Apărării spune că nu vede niciun pericol pentru România, în contextul conflictului din Ucraina, țară vecină.
  • Vasile Dîncu a mai spus că nu crede și nici nu există informații privind vreo intenție a lui Vladimir Putin de a încerca un conflict cu NATO.
  • Dîncu a mai adăugat că există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la granița României.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că nu vede niciun pericol pentru România, în contextul conflictului din Ucraina, țară vecină, însă, în situația în care am putea avea Rusia vecină, nu ar fi „un lucru simplu”.

Vasile Dîncu a spus că nu crede și nici nu există informații privind vreo intenție a lui Vladimir Putin de a încerca un conflict cu NATO.

„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO – n.r.). Nu cred. Așa cum se vede și acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care își face singur strategia și nu ascultă de nimeni. Ne-a dat semnele acestea, probabil că și strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă, este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat și acolo mai sunt și alți oameni și nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin… este o strategie pe care acum îl recunoaștem ca fiind urmărită pas cu pas și după ce n-a reușit primul scenariu, acela al capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu și este un scenariu care seamănă cu cel din Siria. Vă aduceți aminte în Siria s-a întâmplat același lucru. Este același model: erau localitățile asediate, blocată alimentarea”, a spus Dîncu.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Întrebat dacă este un pericol pentru România, Dîncu a spus că nu vede pericol, dar există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la granița României.

„Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, Rusia la graniță cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de amenințare. Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria, ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia. Și asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam, la un moment dat, că va fi chiar așa o reacție robustă, chiar așa, o reacție rapidă și să vedem noi că NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai spus Vasile Dîncu.