Diplomația americană adoptă denumirea turcească „Türkiye” pentru a se referi la Turcia

FOTO - Hepta
  • Diplomația americană se va referi de acum înainte la Turcia cu numele de „Türkiye” , și nu mai „Turkey” , care înseamnă și „curcan” în engleză.
  • Ministrul turc de externe a cerut ca țara sa să nu mai fie numită „Turcia” în franceză și mai ales „Turkey” în engleză, care înseamnă de asemenea ,,curcan” și care ar putea, prin urmare, să aibă o conotație negativă.
  • Pentagonul folosește numele „Türkiye” din august, iar Națiunile Unite din iunie.

Diplomația americană se va referi de acum înainte la Turcia cu numele de Türkiye” , și nu mai Turkey” , care înseamnă și curcan” în engleză, a anunțat joi Departamentul de Stat, răspunzând astfel unei cereri a guvernului turc, potrivit Le Figaro.

Washingtonul a scris joi Türkiye” într-un comunicat în care anunță sancțiuni economice comune cu Ankara împotriva unei rețele acuzate că a ajutat gruparea jihadistă Statul Islamic (EI) să se finanțeze.

Ambasada Turciei a cerut să folosim această ortografie în comunicările noastre” , a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, adăugând că aceasta va fi folosită în contexte diplomatice oficiale și bilaterale. Dar utilizarea cuvântului „Turcia” nu este interzisă, potrivit lui Ned Price, deoarece este mai bine înțeles de publicul american” .

Turkey” înseamnă, de asemenea, curcan”

Pentagonul folosește numele Türkiye” din august, iar Națiunile Unite din iunie. Într-o scrisoare adresată ONU, ministrul turc de externe a cerut ca țara sa să nu mai fie numită Turquie” în franceză și mai ales Turkey” în engleză, care înseamnă de asemenea ,,curcan” și care ar putea, prin urmare, să aibă o conotație negativă.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan ceruse ca din 2021 să se folosească Türkiye” în limbile care folosesc alfabetul latin.

Unii ar putea considera această schimbare de nume o prostie, dar ea îl pune pe Erdogan în rolul de protector și salvgardor al respectului internațional pentru țară” , a declarat în această vară Mustafa Aksakal, profesor de istorie la Universitatea Georgetown din Washington, citat de New York Times.