• Personalul diplomatic american a părăsit consulatul din orașul chinez Chengdu, după expirarea unui termen de 72 de ore, scrie BBC.
  • Autoritățile americane spun că își vor continua activitatea prin celelalte posturi pe care le au în China.
  • În timp ce diplomații americani părăseau clădirea, unii localnici făceau poze, alții însă, îi huiduiau.

Zâmbete, poze, selfie-uri și huiduieli în momentul în care diplomații americani și-au părăsit consulatul din Chengdu, după expirarea unui termen de 72 de ore. Zeci de localnici s-au strâns în fața consulatului pentru a urmări întregul proces: evacuarea clădirii, scoaterea plăcii și momentul în care steagul american este coborât.

Ministerul de externe al Chinei a declarat că personalul chinez a intrat în clădire după expirarea termenului și a „preluat clădirea”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat american a declarat: „Consulatul a stat în centrul relațiilor noastre cu oamenii din China de Vest, inclusiv Tibetul, timp de 35 de ani. Suntem dezamăgiți de decizia Partidului Comunist Chinez și ne vom strădui să ne continuăm activitatea în fața oamenilor din această regiune importantă, prin alte posturi din China.”

Miercurea trecută, SUA a ordonat închiderea consulatului chinez din Houston, susținând că a devenit un centru pentru spionaj și furturi de proprietăți.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut din mai multe motive:

-Administrația președintelui american Donald Trump s-a confruntat în mod repetat cu Beijingul asupra comerțului și a pandemiei coronavirusului.

-Washingtonul a condamnat, de asemenea, impunerea de către China a unei noi legi controversate de securitate în Hong Kong.

-Săptămâna trecută, un bărbat din Singapore a pledat vinovat în fața unui tribunal din SUA, susținând că este spion.

-De asemenea, săptămâna trecută, patru cetățeni chinezi au fost acuzați de fraudă cu vize americane. Totodată, aceștia ar fi mințit că au servit armatei chineze.