Directorul CIA: Putin este prea încrezător în armata sa că poate măcina Ucraina

William Burns, directorul CIA. William Burns, directorul CIA. Sursa foto: Profimedia
  • Directorul CIA, William Burns, a declarat duminică că Vladimir Putin este „prea încrezător” în capacitatea armatei sale de a măcina Ucraina până la supunere.
  • Burns a declarat că îl consideră pe Putin destul de hotărât” să continue războiul, în ciuda victimelor.
  • Acesta a mai spus că Putin subestimează hotărârea SUA de a sprijini Ucraina.

În timp ce războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, directorul CIA, William Burns, a declarat duminică că preşedintele rus Vladimir Putin este prea încrezător” în capacitatea armatei sale de a măcina Ucraina până la supunere.

Burns, într-un interviu televizat, a declarat că şeful serviciilor de informaţii ruseşti a afişat, în cadrul întâlnirii lor din noiembrie, „un sentiment de îngâmfare şi aroganţă” care reflectă convingerile lui Putin că poate face ca timpul să lucreze pentru el, că el crede că îi poate măcina pe ucraineni, că îi poate obosi pe aliaţii noştri europeni, că oboseala politică se va instala în cele din urmă”.

Burns a declarat că îl consideră pe Putin destul de hotărât” să continue războiul, în ciuda victimelor, a deficienţelor tactice şi a pagubelor economice, scrie CNBC.

Cred că Putin este, în acest moment, cu totul prea încrezător în capacitatea lui … de a uza de Ucraina”, a declarat Burns la emisiunea Face the Nation” de la CBS, într-un interviu difuzat duminică. Burns a spus că la un moment dat, va trebui să se confrunte şi cu costuri din ce în ce mai mari, în sicrie care se întorc acasă, în unele dintre cele mai sărace părţi ale Rusiei”, de unde, a spus el, provin mulţi dintre recruţii aruncaţi drept carne de tun”.

Burns a mai spus că Putin subestimează hotărârea SUA de a sprijini Ucraina, afirmând că, din experienţa sa, liderul rus consideră că americanii au o tulburare de deficit de atenţie şi că vom trece în cele din urmă la o altă problemă”.

China ar putea furniza echipamente militare Rusiei

Comentariile au venit într-un moment critic pentru război, deoarece administraţia Biden este convinsă că liderii chinezi se gândesc” dacă să furnizeze echipamente militare „letale” Rusiei.

Ar fi un pariu foarte riscant şi nechibzuit”, a declarat Burns, adăugând că o astfel de mişcare nu ar putea decât să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii. „De aceea, sper foarte mult că nu o vor face”.

Burns a spus că liderul Chinei, Xi Jinping, a urmărit îndeaproape modul în care a evoluat războiul şi cred că, în multe privinţe, a fost tulburat de ceea ce a văzut”.

Directorul CIA a mai vorbit despre unde a ajuns acum Rusia din cauza orgoliului lui Putin” şi a spus că, în sistemele autoritare, când „nimeni nu contestă” un lider, poţi face nişte gafe uriaşe”.