• Rusia nu a fost invitată să ia parte la comemorările din acest an din cauza războiului din Ucraina.
  • Muzeul și Memorialul Auschwitz-Birkenau conservă lagărul de exterminare de la Auschwitz, înființat pe teritoriul polonez de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • În timpul comemorărilor de vineri, supraviețuitori ai Holocaustului purtând pălării și eșarfe cu dungi albastre și albe ale uniformelor din lagăre și alții au depus lumânări pe ruinele unei camere de gazare.

Directorul Memorialului de la Auschwitz a comparat vineri moartea oamenilor din Ucraina cu suferința din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul comemorărilor care marchează 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare al Germaniei naziste de către trupele sovietice.

Muzeul și Memorialul Auschwitz-Birkenau conservă lagărul de exterminare de la Auschwitz, înființat pe teritoriul polonez de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 1,1 milioane de persoane, majoritatea evrei, au pierit în camerele de gazare din lagăr sau de foame, frig și boli.

O megalomanie bolnavă similară, o poftă de putere similară și mituri cu iz similar despre unicitate, măreție, întâietate… doar că scrise în limba rusă. Oameni nevinovați mor în masă în Europa, din nou”, a declarat Piotr Cywinski într-un discurs adresat unei audiențe care includea supraviețuitori ai Holocaustului.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Districtul Wola din Varșovia, Zamojszczyzna, Oradour și Lidice se numesc astăzi Bucha, Irpin, Hostomel, Mariupol și Donețk”, a adăugat el, referindu-se la locurile unde au avut loc crime în masă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și la locurile unde Ucraina și aliații săi acuză forțele ruse de comiterea de atrocități.

Rusia neagă că a vizat în mod intenționat civili

Rusia numește războiul o operațiune militară specială” declanșată de legăturile tot mai strânse ale Kievului cu Occidentul, despre care Moscova spune că îi pun în pericol securitatea. Ucraina și aliații occidentali o numesc o invazie neprovocată pentru a șterge independența unei foste republici ex-sovietice pe care Moscova o consideră o țară falsă.

În timpul comemorărilor de vineri, supraviețuitori ai Holocaustului purtând pălării și eșarfe cu dungi albastre și albe ale uniformelor din lagăre și alții au depus lumânări pe ruinele unei camere de gazare.
Înființat de Germania nazistă în Polonia ocupată în 1940, la început pentru a găzdui prizonieri politici polonezi, a devenit cel mai mare dintre centrele de exterminare în care a fost pus în practică planul lui Adolf Hitler de a ucide toți evreii – Soluția finală”. Lagărul a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945.

Rusia nu a fost invitată să ia parte la comemorările din acest an din cauza războiului din Ucraina.
Într-o postare pe Telegram joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Occidentul că încearcă să rescrie istoria și a declarat că memoria ororilor nazismului și a eroilor-liberatori sovietici nu poate fi ștearsă”.