De ce crede directorul Pfizer că „va fi nevoie de vaccinare anti-COVID în fiecare an”

Sursa Foto: Profimedia
  • Experţii cred că pandemia se poate întinde până în 2023.
  • Bourla crede că vor fi necesare vaccinări regulate din cauza apariţiei de noi variante ale COVID-19.
  • Vaccinul COVID-19 al Pfizer este pe cale să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente.

Albert Bourla, director Pfizer/BioNTech, este de părere că va fi necesar câte un vaccin anti-COVID în fiecare an. Experţii cred că pandemia se poate întinde până în 2023.

Şeful Pfizer, Albert Bourla, a spus, într-un interviu pentru Business Insider, că cel mai probabil oamenii vor avea nevoie de vaccinare anuală anti-COVID-19.

Bourla crede că vor fi necesare vaccinări regulate din cauza apariţiei de noi variante şi a faptului că protecţia oferită de vaccinuri scade în timp.

„Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de o vaccinare anuală, aşa cum facem şi vaccinul antigripal”, a spus Bourla.

Vaccinul COVID-19 al Pfizer este pe cale să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente din toate timpurile din industria farmaceutică. Pfizer estimează că vaccinul va genera venituri de 33,5 miliarde de dolari în acest an.

Opinia lui Bourla asupra rolului pe termen lung al vaccinurilor vine în momentul în care compania sa a transmis date către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente pentru rapel. Oficialii americani din domeniul sănătăţii au declarat, la începutul acestei luni, că intenţionează să înceapă să ofere a treia doză în septembrie, dar FDA trebuie mai întâi să revizuiască şi să aprobe cererile din partea fiecărei companii.

Comentariile lui Bourla reprezintă un semnal că noul coronavirus va dăinui în timp, iar oamenii vor învăţa să trăiască cu virusul.

Experţii cred că pandemia se poate întinde până în 2023. După 2023, virologii cred că este probabil ca virusul să devină endemic, ceea ce înseamnă că va fi prezent, dar va reprezenta mai puţin o ameninţare constantă.

Una dintre cele mai mari dezbateri ale investitorilor cu privire la vaccinurile COVID-19 a fost dacă cererea de vaccinuri COVID-19 va dispărea sau nu în timp sau dacă oamenii vor trebui să le primească în mod regulat. Dacă serurile la rapel se vor transforma într-o afacere de lungă durată, ar putea „pompa” miliarde de dolari producătorilor de vaccinuri, cum ar fi Pfizer şi Moderna.

Planul de vaccinare pe termen lung rămâne, însă, controversat. Unii virologi şi experţi au spus că nu sunt încă necesare doze suplimentare. Inclusiv liderii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au criticat planul, având în vedere lipsa primei doze în mai multe ţări.