Directorul programului nuclear al Iranului ar fi fost ucis cu ajutorul inteligenţei artificiale

Mohsen Fakhrizadeh Foto: Profimedia
  • Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis pe 27 noiembrie
  • Un comandat al gărzilor revoluţionare susţine că s-a folosit o mitralieră cu inteligenţă artificială
  • Autorităţile din Iran au avut relatări contradictorii cu privire la moartea omului de ştiinţă

O mitralieră controlată prin satelit cu ajutorul inteligenţei artificiale a fost folosită pentru a îl ucide pe directorul programului nuclear al Iranului, relatează BBC.

Comandantul Gărzii Revoluţionare Brig-Gen Ali Fadavi a declarat presei locale că arma atacului, montată într-o camionetă, a putut să îl ţintească pe Mohsen Fakhrizadeh fără să o rănească şi pe soţia acestuia. Fakhrizadeh a fost ucis pe 27 noiembrie.

După incident, Iranul a dat vina pe Israel pentru uciderea lui Fakhrizadeh. Israel nu a confirmat, dar nici nu a răspuns această ipoteză.

Autorităţile iraniene au avut relatări diferite cu privire la modul în care a fost ucis omul de ştiinţă. În ziua atacului, ministerul apărării a spus că a avut loc o „luptă” între agenţii care îl păzeau pe Fakhrizadeh şi mai mulţi oameni înarmaţi.

Într-un discurs la înmormântarea lui Fakhrizadeh, şeful Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale a spus că a fost de fapt un atac de la distanţă, fiind folosite „metode speciale” şi „echipamente electronice”.

Acum, comandantul adjunct al gărzilor revoluţionare a declarat că o mitralieră a fost montată într-o camionetă şi s-a folosit de un sistem prin satelit şi inteligenţa artificială, pentru a îl împuşca pe omul de ştiinţă.