• Premierul ungar Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad, unde a susţinut un discurs care a fost întrerupt de protestatari.
  • „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc” – a scris un protestatar pe un banner.
  • Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. Laszlo Tokes este recunoscut pentru declanşarea la Timişoara a revoluţiei din decembrie 1989.

Câţiva protestatari au perturbat discursul lui Viktor Orban. Ei au afişat şi un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pământul românesc!”.

Organizatorii şi poliţia i-au scos pe protestatari din mulţime după câteva minute.

Viktor Orban a susţinut primul discurs după 2019, la Băile Tuşnad. Orban a analizat situaţia energetică a lumii şi a criticat Statele Unite şi Comisia Europeană. Potrivit lui, energia nu mai este în mâinile Occidentului, ci doar puterea militară.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Stăm într-o maşină care are pană la toate cele patru roţi: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, a spus Orban în faţa susţinătorilor săi.

Ca ţară vecină, Ungaria a spus că are dreptul să spună despre războiul din Ucraina că pacea este singurul antidot.

Orban a repetat şi argumentele despre motivul pentru care Ungaria vrea să se retragă din conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi a spus că dacă preşedintele american s-ar fi numit Donald Trump, nu ar fi fost război: „Dacă Trump ar fi fost preşedinte şi Merkel ar mai fi fost în funcţie, războiul din Ucraina nu ar fi izbucnit niciodată”, a spus el.

După ce a analizat situaţia energetică, el a spus că astăzi economia europeană se îndreaptă spre haos, iar sarcina este de a face din Ungaria o excepţie locală.

Potrivit lui Orban, apogeul crizei din Occident este aşteptat în 2030.

„Problemele zonei euro vor lovi cu adevărat în jurul anului 2030. Până atunci, ţările din Europa centrală vor fi contribuitori la UE. Va exista un nou echilibru de forţe, iar cel care plăteşte flautistul pune melodiile”, a mai spus premierul ungar.

Laszlo Tokes îi cere lui Viktor Orban la Băile Tuşnad să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc

„Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat, potrivit Hirado, citată de Mediafax.

Laszlo Tokes a amintit că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Politicianul maghiar l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un fost document secret făcut public, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar „duce la bantustanizarea României”.

Potrivit lui Tokes, această viziune s-a reflectat şi în declaraţia preşedintelui român Klaus Iohannis, care a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când acesta şi-a acuzat oponenţii social-democraţi că „vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că „vor să dea Transilvania ungurilor”, mai exact, lui Viktor Orban.

„Prin repornirea forumului de negociere maghiar suspendat în Transilvania, vom profita de avantajul poziţional al UDMR în guvernul român pentru a da un nou impuls aspiraţiilor noastre de autonomie” a mai declarat Tokes.