• Vladimir Putin a ținut joi după-amiază, la Clubul Valdai, discursul său mult anunțat.
  • Un ,,grup de reflecție” considerat în Occident drept un instrument de propagandă al Moscovei, Clubul Valdai a găzduit în trecut discursurile liderului de la Kremlin.
  • Înaintea evenimentului, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a estimat că ,,discursul lui Putin va fi studiat, analizat, citit și recitit” mult timp după ce a fost prezentat publicului.

Vladimir Putin a ținut joi după-amiază, la Clubul Valdai, discursul său mult anunțat. Un ,,grup de reflecție” considerat în Occident drept un instrument de propagandă al Moscovei, Clubul Valdai a găzduit în trecut discursurile liderului de la Kremlin.

Înaintea evenimentului, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a estimat că ,,discursul lui Putin va fi studiat, analizat, citit și recitit” mult timp după ce a fost prezentat publicului.

Tema forumului din acest an este „Lumea după hegemonie: dreptate și securitate pentru toți”. Întâlnirea de patru zile a reunit 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din Rusia și 40 de țări străine, inclusiv Afganistan, Brazilia, Germania, Egipt, China, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, SUA, Turcia, Franța, Uzbekistan, Africa de Sud și altele.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Fyodor Lukyanov: ,,Dragi prieteni, distinși oaspeți!

,,Deschidem ultima sesiune plenară a celui de-al 19-lea forum anual al Clubului Internațional de Discuții Valdai.

Sunt foarte bucuros să vă văd pe toți în sală și cu atât mai bucuros să vă prezint oaspetele nostru la ședința plenară, președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin„.

,,Vladimir Vladimirovici, salut!

Vă așteptăm cu nerăbdare în fiecare an, dar anul acesta, poate, nerăbdarea a fost și mai nerăbdătoare decât de obicei: sunt multe subiecte de discuție” .

Vladimir Putin: ,,Da, pot ghici” .

Fyodor Lukyanov: ,,Forumul în sine a fost dedicat în principal subiectului ordinii mondiale: cum se schimbă și, cel mai important, cine, în general vorbind, este acum la putere în lume – cine guvernează, poate fi gestionat în principiu.

,,Dar discutăm în calitate de observatori, iar voi sunteți încă la putere, așa că vă rugăm să ne împărtășiți părerea„.

Vladimir Putin: ,,Mulțumesc foarte mult” .

,,Dragi participanți ai ședinței plenare! Doamnelor si domnilor! Prieteni!

M-am familiarizat puțin cu discuțiile care au avut loc aici în zilele precedente – foarte interesante și informative. Sper că nu ați regretat că ați venit în Rusia și ați comunicat între ei.

Mă bucur să vă văd pe toți.

Pe platforma Clubului Valdai am vorbit nu o data despre acele schimbari – schimbari serioase, mari care deja au avut loc si au loc in lume, despre riscurile care sunt asociate cu degradarea institutiilor mondiale, cu erodarea principiilor securității colective, cu înlocuirea dreptului internațional cu așa-zisele reguli – am vrut să spun, e clar cine l-a inventat, dar, poate, și acest lucru este inexact – în general nu este clar cine l-a inventat, ce aceste reguli se bazează pe ceea ce este în interiorul acestor reguli.

Ultimele evenimente globale s-au dezvoltat într-o criză sistemică, inclusiv în sfera economică

Aparent, există doar o încercare de a aproba o regulă, astfel încât cei de la putere – acum vorbesc despre putere, eu vorbesc despre puterea globală – să aibă posibilitatea de a trăi fără nicio regulă și să aibă voie să facă totul. , totul ar scăpa cu orice ar face. Aici, de fapt, acestea sunt chiar regulile pe care le suntem în mod constant, așa cum spun oamenii, taldyt, adică vorbesc în mod constant despre asta.

Valoarea discuțiilor de la Valdai constă în faptul că aici se aud o varietate de aprecieri și previziuni. Cât de adevărate erau, viața însăși arată, cel mai strict și obiectiv examinator este viața. Aici arată cât de corecte au fost discuțiile noastre preliminare din anii precedenți.

Din păcate, evenimentele încă se dezvoltă conform unui scenariu negativ, despre care am vorbit de mai multe ori sau de două ori în cadrul întâlnirilor anterioare. Mai mult, ele, aceste evenimente, s-au dezvoltat într-o criză sistemică, de amploare, și nu numai în sfera militaro-politică, ci și în sfera economică și umanitară.

Asistăm la război în Ucraina, o situație destabilizatoare în Taiwan

Așa-zisul Occident – condiționat, desigur, nu există unitate acolo – este clar că acesta este un conglomerat foarte complex, totuși, să spunem că acest Occident a făcut o serie de pași pentru a escalada în ultimii ani și mai ales în ultimii ani. luni.

De fapt, ei joacă mereu să se exacerbeze, nici aici nu este nimic nou. Aceasta este incitarea la război în Ucraina, acestea sunt provocări în jurul Taiwanului, destabilizarea piețelor mondiale de alimente și energie. Aceasta din urmă, desigur, nu a fost făcută intenționat, nu există nicio îndoială, ci din cauza unor erori sistemice tocmai ale acelor autorități occidentale pe care le-am menționat deja. Și după cum vedem acum, plus la aceasta este și distrugerea gazoductelor paneuropene. Acesta este în general un lucru transcendent, dar cu toate acestea asistăm la aceste evenimente triste.

Occidentul joacă un joc periculos și sângeros

Puterea asupra lumii este exact ceea ce așa-zisul Occident a mizat în jocul său. Dar acest joc este cu siguranță periculos, sângeros și, aș spune, murdar. Neagă suveranitatea țărilor și popoarelor, identitatea și unicitatea acestora, nu pune interesele altor state în nimic. În orice caz, dacă nu se spune direct despre negare, dar în practică tocmai asta se realizează. Nimeni, cu excepția celor care formulează tocmai aceste reguli pe care le-am menționat, nu are dreptul la o dezvoltare originală: toți ceilalți trebuie să fie „pieptănați” chiar de aceste reguli.

În acest sens, permiteți-mi să vă reamintesc propunerile Rusiei către partenerii occidentali de a construi încrederea și de a construi un sistem de securitate colectivă. În decembrie anul trecut, au fost din nou pur și simplu aruncați deoparte.

O criză globală care afectează pe toată lumea

Dar în lumea modernă, este puțin probabil să stea afară. Cel care seamănă vântul, cum se spune, va culege vârtejul. Criza a căpătat într-adevăr un caracter global, afectează toată lumea. Nu este nevoie să vă faceți iluzii.

Omenirea are acum, de fapt, două căi: fie să acumuleze în continuare o povară de probleme care inevitabil ne va zdrobi pe toți, fie să încercăm împreună să găsim soluții, deși imperfecte, dar funcționale, capabile să ne facă lumea mai stabilă și mai sigură.

Mai devreme sau mai târziu Occidentul va trebui să înceapă să discute despre viitorul nostru comun

Știi, mereu am crezut și cred în puterea bunului simț. Prin urmare, sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, atât noile centre ale unei ordini mondiale multipolare, cât și Occidentul vor trebui să înceapă o conversație egală despre un viitor comun pentru noi și, desigur, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Și în acest sens, voi schița câteva dintre cele mai importante accente pentru noi toți.

Agenda climatică a fost mutată în plan secund dar problema persistă

Evenimentele de astăzi au umbrit problemele de mediu – destul de ciudat, dar aș dori să încep cu asta. Schimbările climatice nu mai sunt în fruntea agendei. Dar aceste provocări fundamentale nu au dispărut, nu au dispărut, ci doar cresc.

Una dintre cele mai periculoase consecințe ale încălcării echilibrului ecologic este reducerea biodiversității în natură. Și acum mă întorc la subiectul principal, pentru care ne-am adunat cu toții: o altă diversitate mai puțin importantă – culturală, socială, politică, civilizațională?

În același timp, simplificarea, ștergerea tuturor și a oricăror diferențe au devenit aproape esența Occidentului modern. Ce se află în spatele acestei simplificări? În primul rând, aceasta este dispariția potențialului creator al Occidentului însuși și dorința de a restrânge, bloca dezvoltarea liberă a altor civilizații.

Există, desigur, și un interes comercial direct: prin impunerea valorilor lor, stereotipurilor consumatorilor, unificării, oponenții noștri – îi voi numi atât de atent – ​​încearcă să extindă piețele pentru produsele lor. Totul este foarte primitiv pe această pistă. Nu este o coincidență că Occidentul susține că cultura și viziunea sa asupra lumii ar trebui să fie universale. Dacă acest lucru nu se spune direct – deși se spun adesea și direct – dar dacă nu se spune direct, atunci așa se comportă și insistă că, de fapt, în faptele vieții, cu politica lor, insistă ca acestea valorile să fie acceptate necondiționat de toți ceilalți participanți la comunicarea internațională.

Occidentul încearcă să controleze dezvoltarea altor civilizații, a fost orbit de colonialism, încă se uită la alții de parcă ar fi oameni de mâna a doua

Voi cita din celebrul discurs de la Harvard al lui Alexandru Isaevici Soljenițîn. Încă din 1978, el a observat că Occidentul se caracterizează printr-o «orbire continuă a superiorității» – și acest lucru încă se întâmplă – care «susține ideea că toate zonele vaste de pe planeta noastră ar trebui să se dezvolte și să se dezvolte la sistemele occidentale actuale…» 1978 Nimic nu a fost schimbat.

În ultima jumătate de secol, această orbire despre care a vorbit Soljenițîn – deschis rasistă și neo-colonială în natură – a căpătat forme pur și simplu urâte, mai ales după apariția așa-zisei lumi unipolare. Ce vreau să spun la asta? Încrederea în infailibilitatea cuiva este o stare foarte periculoasă: este la un pas de dorința «infailibililor» înșiși de a-i distruge pur și simplu pe cei pe care nu-i plac. După cum se spune, «anulează» – să ne gândim măcar la sensul acestui cuvânt.

Chiar și în apogeul Războiului Rece, în apogeul confruntării dintre sisteme, ideologii și rivalități militare, nimănui nu i-a trecut nici măcar prin minte să nege însăși existența culturii, artei, științei altor popoare – adversarii lor. Nici nu a trecut prin cap nimănui! Da, s-au impus anumite restricții asupra legăturilor educaționale, științifice, culturale și, din păcate, sportive. Cu toate acestea, atât liderii sovietici, cât și cei americani de atunci aveau suficientă înțelegere că sfera umanitară trebuie tratată cu delicatețe, studiind și respectând adversarul, împrumutând uneori ceva de la el pentru a păstra, cel puțin pentru viitor, baza sunetului, relații fructuoase.

Și acum ce se întâmplă? La un moment dat, naziștii au ajuns la punctul de a arde cărți, iar acum «gardienii liberalismului și progresului» occidentali au căzut sub interdicțiile lui Dostoievski și Ceaikovski. Așa-zisa cultură a anulării, dar de fapt – am vorbit deja despre asta de multe ori – desființarea reală a culturii cosi tot ceea ce este viu și creativ, nu permite gândirii libere să se dezvolte în niciunul dintre domenii: nici în economie, nici în politică, nici în cultură.

Ideologia foarte liberală de astăzi s-a schimbat dincolo de recunoaștere. Dacă inițial liberalismul clasic a înțeles libertatea fiecărei persoane ca libertatea de a spune ceea ce vrei, de a face ceea ce vrei, atunci deja în secolul al XX-lea liberalii au început să declare că așa-numita societate deschisă are dușmani – se dovedește că un societatea deschisă are dușmani – iar libertatea unor astfel de dușmani poate și ar trebui limitată, dacă nu desființată. Acum au ajuns la absurd, când orice punct de vedere alternativ este declarat propagandă subversivă și amenințare la adresa democrației.

Occidentul vede mâna Kremlinului în tot ce iese din Rusia

Orice vine din Rusia sunt toate «intrigile Kremlinului». Dar uită-te la tine! Suntem toți atât de puternici? Orice critică la adresa adversarilor noștri – oricare! – este perceput ca «mașinațiunile Kremlinului» , «mâna Kremlinului» . Aceasta este o prostie. La ce ai cazut? Măcar mișcați-vă creierul, spuneți ceva mai interesant, expuneți-vă punctul de vedere cumva conceptual. Este imposibil să dai vina pe toate mașinațiunile Kremlinului.

Toate acestea au fost prezise profetic de Fiodor Mihailovici Dostoievski încă din secolul al XIX-lea. Unul dintre personajele din romanul său Posesiunea, nihilistul Shigalev, a descris astfel viitorul strălucit pe care l-a inventat: «lăsând libertatea nemărginită, închei cu despotism nemărginit» – la asta, apropo, au ajuns oponenții noștri occidentali.

Îi face ecou un alt protagonist al romanului – Peter Verkhovensky, susținând că este necesară trădarea pe scară largă, denunțul, spionajul, că societatea nu are nevoie de talente și abilități superioare: «Limba lui Cicero este tăiată, ochii lui Copernic sunt scoși, Shakespeare este ucis cu pietre.» La asta ajung adversarii noștri occidentali. Ce este aceasta, dacă nu cultura occidentală modernă a anulării?

Au fost mari gânditori și sunt recunoscător, sincer, asistenților mei care au găsit aceste citate.

Ce se poate spune despre asta? Istoria, desigur, va pune totul la locul său și va anula nu cele mai mari opere ale geniilor universal recunoscute ale culturii mondiale, ci pe cele care astăzi, dintr-un motiv oarecare, au decis că au dreptul să dispună de această cultură mondială la propria discreție. Ideea de sine a unor astfel de figuri, după cum se spune, iese din scară, dar nimeni nu își va aminti numele în câțiva ani. Și Dostoievski va trăi ca Ceaikovski, Pușkin, oricât de mult și-ar dori cineva.

Pe unificare, pe monopolismul financiar și tehnologic, pe ștergerea tuturor și a tot felul de diferențe, s-a construit și modelul occidental de globalizare, neocolonial în esența sa. Sarcina era clară – să întărească dominația necondiționată a Occidentului în economia și politica mondială și, pentru aceasta, să pună în slujba ei resursele naturale și financiare, capacitățile intelectuale, umane și economice ale întregii planete, pentru a face acest lucru sub sosul așa-numitei noi interdependențe globale.

Aș vrea să amintesc aici un alt filozof rus, Alexander Alexandrovici Zinoviev, al cărui centenar îl vom sărbători chiar zilele trecute, pe 29 octombrie. Chiar și în urmă cu mai bine de 20 de ani, el spunea că pentru supraviețuirea civilizației occidentale la nivelul atins de aceasta,« întreaga planetă este necesară ca mediu pentru existență, toate resursele omenirii sunt necesare». Asta susțin ei și exact asta este.

Occidentul își pierde avantajul, devine rapid o minoritate

Mai mult, în acest sistem, Occidentul și-a dat inițial un avans uriaș, deoarece și-a dezvoltat el însuși principiile și mecanismele – ca acum tocmai principiile despre care se vorbește constant și care sunt o «gaură neagră» de neînțeles: nimeni nu știe ce este. Dar de îndată ce beneficiile globalizării au început să fie obținute nu de țările occidentale, ci de alte state și, mai presus de toate, bineînțeles, vorbim despre marile state din Asia, Occidentul a schimbat imediat sau a anulat complet multe reguli.

Și așa-numitele principii sacre ale comerțului liber, deschiderii economice, concurenței egale, chiar și dreptul la proprietate au fost uitate dintr-o dată, complet. De îndată ce ceva devine profitabil pentru ei înșiși, ei schimbă regulile imediat, din mers, în cursul jocului.

Sau un alt exemplu de substituire a conceptelor și semnificațiilor. Ideologii și politicienii occidentali spun și repetă lumii întregi de mulți ani: nu există alternativă la democrație. Adevărat, ei vorbeau despre modelul de democrație occidental, așa-zis liberal. Toate celelalte opțiuni și forme de democrație le-au disprețuit și – vreau să subliniez asta – pe buze, respinse cu aroganță. Acest mod s-a dezvoltat cu mult timp în urmă, încă din epoca colonială: toți sunt considerați oameni de clasa a doua și ei înșiși sunt excepționali. Și așa continuă de secole până în zilele noastre.

Dar astăzi majoritatea absolută a comunității mondiale cere democrație în afacerile internaționale și nu acceptă nicio formă de dictat autoritar din partea țărilor individuale sau a grupurilor de state. Ce este aceasta dacă nu aplicarea directă a principiilor democrației la nivelul relațiilor internaționale?

Și care este poziția «civilizaților» – între ghilimele – Occidentului? Dacă ești democrat, atunci s-ar părea că ar trebui să saluti o astfel de dorință naturală de libertate a miliarde de oameni – dar nu! Occidentul o numește o subversie a ordinii bazate pe reguli liberale, lansează războaie economice și comerciale, sancțiuni, boicoturi, revoluții de culoare, pregătește și conduce tot felul de lovituri de stat.

Unul dintre ei a dus la consecințe tragice în Ucraina în 2014 – au susținut-o, chiar au spus câți bani au cheltuit pentru această lovitură de stat. În general, sunt pur și simplu uluiți, nu se sfiesc de nimic. Au luat-o pe Soleimani și au ucis un general iranian. Era posibil să-l tratezi pe Soleimani așa cum vrei, dar acesta este un oficial al altui stat! Au ucis pe teritoriul unei țări terțe și au spus: da, am ucis. Ce este in general? Unde locuim?

Modelul neoliberal din SUA trece printr-o criză, elitele occidentale nu au niciun drept să le dicteze altora să le urmeze calea

Din obișnuință, Washingtonul continuă să numească actuala ordine mondială liberală americană, dar de fapt, în fiecare zi această notorie «ordine» înmulțește haosul și, aș putea adăuga, devine din ce în ce mai intolerantă chiar și față de țările occidentale, față de încercările lor de a arată orice independență. Totul este suprimat chiar pe viță de vie, iar ei impun mai multe sancțiuni împotriva propriilor aliați – fără nicio ezitare! Și sunt de acord cu totul, coborând capul în jos.

De exemplu, propunerile din iulie ale parlamentarilor maghiari de a consolida angajamentul față de valorile și cultura creștină europeană în tratatul UE nu au fost percepute nici măcar ca o fronda, ci ca un sabotaj ostil direct. Ce este asta? Ce înseamnă? Da, unora le place, altora nu.

Timp de o mie de ani, noi, în Rusia, am dezvoltat o cultură unică de interacțiune între toate religiile lumii. Nu este nevoie să anulați nimic: nici valori creștine, nici valori islamice, nici evreiești. Avem alte religii mondiale. Trebuie doar să fim respectuoși unul față de celălalt. Într-o serie de regiuni ale țării – știu asta de la sine – oamenii merg împreună, sărbătoresc sărbătorile creștine, islamice, budiste și evreiești și o fac cu plăcere, felicitându-se și bucurându-se unul pentru celălalt.

Dar nu aici. De ce nu? Măcar ar discuta. Minunat!

Toate acestea, fără exagerare, nu sunt nici măcar o criză sistemică, ci o criză doctrinară a modelului neoliberal al ordinii mondiale americane. Nu au idei de creație și dezvoltare pozitivă, pur și simplu nu au nimic de oferit lumii, decât pentru a-și menține dominația.

Sunt convins că democrația reală într-o lume multipolară presupune în primul rând posibilitatea oricărei națiuni – vreau să subliniez asta – pentru orice societate, orice civilizație, să-și aleagă propriul drum, propriul sistem socio-politic. Dacă Statele Unite și țările UE au un astfel de drept, atunci țările din Asia, statele islamice, monarhiile din Golful Persic și statele de pe alte continente au cu siguranță un astfel de drept. Desigur, și țara noastră, Rusia, o are și nimeni nu va putea niciodată să dicteze poporului nostru ce fel de societate și pe ce principii ar trebui să construim.

Autoritatea Occidentului scade, el pierde încrederea altora

O amenințare directă la adresa monopolului politic, economic, ideologic al Occidentului este că în lume pot apărea modele sociale alternative – mai eficiente, vreau să subliniez asta, mai eficiente astăzi, strălucitoare, atractive decât cele existente. Dar astfel de modele se vor dezvolta cu siguranță – acest lucru este inevitabil. Apropo, politologii americani, experții, scriu direct despre asta. Adevărat, guvernul lor nu ascultă încă prea mult, deși nu pot să nu vadă aceste idei care sunt exprimate pe paginile revistelor de științe politice și în discuții.

Dezvoltarea ar trebui să se desfășoare tocmai în dialogul civilizațiilor, bazat pe valori spirituale și morale. Da, diferite civilizații au o înțelegere diferită a unei persoane, a naturii sale – adesea este diferită doar la suprafață, dar toată lumea recunoaște cea mai înaltă demnitate și esența spirituală a unei persoane. Și este extrem de important să avem o bază comună, comună, pe care cu siguranță să ne putem construi și trebuie să ne construim viitorul.

Ce vreau să subliniez aici? Valorile tradiționale nu sunt un set fix de postulate la care toată lumea trebuie să le respecte. Desigur că nu. Diferența lor față de așa-numitele valori neoliberale este că, în fiecare caz, sunt unice, deoarece urmează tradiția unei anumite societăți, cultura și experiența istorică a acesteia. Prin urmare, valorile tradiționale nu pot fi impuse nimănui – ele trebuie pur și simplu respectate, tratate cu atenție cu ceea ce fiecare națiune a ales de secole.

Aceasta este înțelegerea noastră a valorilor tradiționale, iar această abordare este împărtășită și acceptată de majoritatea umanității. Acest lucru este firesc, pentru că societățile tradiționale din Orient, America Latină, Africa, Eurasia formează baza civilizației mondiale.

Respectul pentru particularitățile popoarelor și civilizațiilor este în interesul tuturor. De fapt, acest lucru este și în interesul așa-zisului Occident. Pierzându-și dominația, devine rapid o minoritate pe scena mondială. Și, desigur, dreptul acestei minorități occidentale la propria identitate culturală, desigur, vreau să subliniez acest lucru, trebuie asigurat, trebuie tratat, desigur, cu respect, dar, subliniez, pe picior de egalitate. cu drepturile tuturor celorlalți.

Dacă elitele occidentale cred că pot injecta în mintea poporului lor, în societățile lor, tendințe ciudate, după părerea mea, cum ar fi zeci de genuri și parade ale mândriei gay, atunci așa să fie. Lasă-i să facă ce vor! Dar ceea ce cu siguranță nu au dreptul să facă este să ceară altora să urmeze în aceeași direcție.

Liderul de la Kremlin afirmă că Rusia nu vede Occidentul ca pe un inamic

Vedem că procese demografice, politice și sociale complexe au loc în țările occidentale. Desigur, aceasta este treaba lor internă. Rusia nu se amestecă în aceste probleme și nu o va face – spre deosebire de Occident, noi nu ne urcăm în curtea altcuiva. Dar sperăm că pragmatismul va predomina și dialogul Rusiei cu Occidentul autentic, tradițional, precum și cu alte centre egale de dezvoltare, va deveni o contribuție importantă la construirea unei ordini mondiale multipolare.

Voi adăuga că multipolaritatea este o șansă reală și, de fapt, singura pentru aceeași Europă de a-și restabili subiectivitatea politică și economică. Sincer să fiu, înțelegem cu toții și vorbesc despre asta direct în aceeași Europă: astăzi această personalitate juridică a Europei – cum să spunem blând, ca să nu jignească pe nimeni – este foarte limitată.

Lumea este în mod inerent diversă, iar încercările Occidentului de a-i conduce pe toți sub un singur șablon sunt condamnate în mod obiectiv, nimic nu va ieși din asta.

Dorința arogantă de conducere mondială, și de fapt, de dictatură sau de păstrare a conducerii prin dictare, de fapt, se transformă într-o scădere a autorității internaționale a liderilor lumii occidentale, inclusiv a Statelor Unite, și o creștere a neîncrederea în capacitatea lor de a negocia în ansamblu. Azi spun una – mâine alta, semnează acte – mâine le refuză, fac ce vor. Nu există deloc stabilitate. Este complet de neînțeles cum sunt semnate documentele, despre ce au vorbit, la ce se poate spera.

Dialogul dintre Rusia și Occident și alte centre de dezvoltare va deveni mai important în noua ordine mondială

Dacă mai devreme doar câteva țări își permiteau să se certe cu aceeași America și părea aproape o senzație, acum este deja obișnuit când diverse state îi refuză Washingtonului cererile sale nefondate, în ciuda faptului că încă încearcă să facă presiune asupra tuturor. O politică eronată este absolut, pur și simplu nicăieri. Ei bine, să fie și alegerea lor.

Sunt convins că popoarele lumii nu vor închide ochii la politica de constrângere, care s-a discreditat, și de fiecare dată Occidentul va trebui să plătească și să plătească din ce în ce mai mult pentru că a încercat să-și mențină hegemonia. În locul acestor elite din Occident, m-aș gândi serios la o astfel de perspectivă, așa cum se gândesc la ea unii politologi și politicieni din Statele Unite, așa cum am spus deja.

Rusia nu se consideră inamicul Occidentului dar nu va accepta niciodată ce îi spune Occidentul să facă

În condițiile actuale de conflict dur, voi spune câteva lucruri direct. Rusia, fiind o civilizație independentă, originală, nu s-a considerat niciodată și nu se consideră un dușman al Occidentului. Americanofobie, anglofobie, francofobie, germanofobie – acestea sunt aceleași forme de rasism ca rusofobia și antisemitismul – totuși, ca orice manifestare de xenofobie.

Trebuie doar să înțelegeți clar că există, așa cum am spus mai devreme, două Vest – cel puțin două, și poate mai multe, dar cel puțin două: Vestul valorilor tradiționale, în primul rând creștine, al libertății, al patriotismului, al celei mai bogate culturi, acum. De asemenea, valorile islamice – o parte semnificativă a populației multor țări occidentale mărturisește islamul. Acest Occident este aproape de noi în anumite privințe, avem multe în comun, chiar rădăcini străvechi. Dar există un alt Occident – agresiv, cosmopolit, neo-colonial, care acționează ca un instrument al elitelor neoliberale. Tocmai cu dictatele acestui Occident Rusia, desigur, nu va suporta niciodată.

Occidentul încearcă să facă Rusia vulnerabilă

În 2000, după ce am fost ales Președinte, cu ce m-am confruntat, îmi voi aminti mereu asta – amintiți-vă ce preț am plătit pentru distrugerea cuibului terorist din Caucazul de Nord, pe care Occidentul l-a susținut atunci practic deschis. Toți adulții de aici, cei mai mulți dintre voi prezenți în această sală, înțelegeți despre ce vorbesc. Știm că așa a fost în practică: sprijin financiar, politic, informațional. Cu toții am experimentat-o.

Mai mult decât atât, [Occidentul] nu numai că a sprijinit activ teroriștii de pe teritoriul Rusiei, dar a alimentat și această amenințare în multe feluri. Noi stim asta. Cu toate acestea, după stabilizarea situației, când principalele bande de teroriști au fost înfrânte, datorită și curajului poporului cecen, am decis să nu ne uităm înapoi, să nu ne prefacem că suntem jigniți, să mergem înainte, să construim relații chiar și cu cei care au lucrat efectiv împotriva noastră, stabilim și dezvoltăm relații cu toți cei care doresc asta, pe baza beneficiului reciproc și a respectului unul față de celălalt.

Am crezut că este în interesul general. Rusia, slavă Domnului, a supraviețuit tuturor dificultăților din acea vreme, a rezistat, s-a întărit, a făcut față terorismului intern și extern, economia a supraviețuit, a început să se dezvolte și capacitatea sa de apărare a început să crească. Am încercat să construim relații cu țările conducătoare ale Occidentului și cu NATO.

Am încercat să creăm relații cu Occidentul și NATO, să devenim prietenii lor dar am primit un răspuns negativ de la ei

Mesajul a fost același: să nu mai fim dușmani, să trăim împreună, să avem un dialog, să construim încredere și, prin urmare, pace. Am fost absolut sinceri, vreau să subliniez acest lucru, am înțeles clar complexitatea unei astfel de apropieri, dar am mers pe ea.

Și ce am primit în schimb? Pe scurt, am primit un „nu” în toate domeniile principale de posibilă cooperare. Am primit o presiune din ce în ce mai mare asupra noastră și crearea unor focare de tensiune la granițele noastre. Și care este scopul, dacă pot să întreb, această presiune? Deci ce? Este atât de ușor de antrenat, nu-i așa? Desigur că nu. Scopul este de a face Rusia mai vulnerabilă. Scopul este de a transforma Rusia într-un instrument pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.

Strict vorbind, aceasta este o regulă universală: ei încearcă să transforme pe toată lumea într-un instrument pentru a folosi aceste instrumente în propriile scopuri. Iar cei care nu se supun acestei presiuni, nu vor să fie un astfel de instrument – li se impun sancțiuni, li se fac tot felul de restricții economice și în legătură cu ele se pregătesc lovituri de stat sau, acolo unde este cazul. posibil de realizat, realizat etc. Și până la urmă, dacă nu se poate face nimic, există un singur scop – distrugerea, îndepărtarea ei de pe harta politică. Dar nu a funcționat și nu va putea niciodată să implementeze și să implementeze un astfel de scenariu în legătură cu Rusia.

Rusia nu caută hegemonie, nu provoacă Occidentul, ea caută dreptul de a se dezvolta

Ce altceva ai vrea să adaugi? Rusia nu contestă elitele Occidentului – Rusia pur și simplu își apără dreptul de a exista și de a se dezvolta liber. În același timp, noi înșine nu vom deveni un fel de nou hegemon. Rusia nu propune să înlocuiască unipolaritatea cu bipolaritatea, tripolaritatea și așa mai departe, dominația Vestului cu dominația Estului, Nordului sau Sudului. Acest lucru ar duce inevitabil la un nou impas.

Și vreau să citez aici cuvintele marelui filozof rus Nikolai Yakovlevich Danilevsky, care credea că progresul nu constă în a merge toată lumea în aceeași direcție, deoarece unii dintre adversarii noștri ne împing – în acest caz, progresul se va opri în curând, spune Danilevsky, – ci este de a «produce întregul domeniu, care este domeniul activității istorice a omenirii, în toate direcțiile». Și adaugă că nicio civilizație nu poate fi mândră că reprezintă cel mai înalt punct de dezvoltare.

Noua ordine mondială ar trebui să se bazeze pe lege și ordine

Sunt convins că dictatura nu poate fi contracarată decât prin libertatea de dezvoltare a țărilor și popoarelor, degradarea individului – dragostea pentru o persoană ca creator, simplificarea primitivă și interdicțiile – complexitatea înfloritoare a culturilor și tradițiilor.

Sensul momentului istoric de astăzi constă tocmai în faptul că toate civilizațiile, statele și asociațiile lor de integrare deschid cu adevărat oportunități pentru calea lor proprie, democratică, originală de dezvoltare. Și mai presus de toate, credem că noua ordine mondială ar trebui să se bazeze pe lege și drept, să fie liberă, originală și corectă.

Astfel, economia și comerțul mondial ar trebui să devină mai echitabile și mai deschise. Rusia consideră inevitabilă formarea de noi platforme financiare internaționale, inclusiv în scopul reglementărilor internaționale. Astfel de platforme ar trebui să fie în afara jurisdicțiilor naționale, să fie sigure, depolitizate, automatizate și să nu depindă de un singur centru de control. Este posibil sau nu să faci asta? Desigur ca da. Va necesita mult efort, unificarea eforturilor multor țări, dar se poate.

Statele Unite au discreditat finanțele internaționale prin folosirea dolarului ca armă, tranziția către plățile în monedele naționale este inevitabilă

Acest lucru va exclude posibilitatea unui abuz în noua infrastructură financiară globală și va face posibilă gestionarea eficientă, profitabilă și sigură a tranzacțiilor internaționale fără dolar și alte așa-numite monede de rezervă. Mai mult, folosind dolarul ca armă, Statele Unite și Occidentul în ansamblu au discreditat instituția rezervelor financiare internaționale. În primul rând, le-a devalorizat din cauza inflației din dolar și zona euro, iar apoi complet – tsap-scratch – ne-a buzunat rezervele de aur și de schimb valutar.

Tranziția către decontări în monede naționale va câștiga avânt în mod activ – inevitabil. Aceasta, desigur, depinde de starea emitenților acestor valute, de starea economiilor lor, dar acestea se vor întări, iar astfel de calcule, desigur, vor începe treptat să domine. Aceasta este logica politicii economice și financiare suverane a lumii multipolare.

Mai departe. Astăzi, noile centre de dezvoltare mondiale au deja tehnologii unice și dezvoltări științifice în diverse domenii și pot concura cu succes cu companiile transnaționale occidentale în multe domenii.

Evident, avem un interes comun, destul de pragmatic, pentru un schimb științific și tehnologic onest și deschis. Împreună, toată lumea câștigă mai mult decât individual. Majoritatea ar trebui să beneficieze, nu corporațiile superbogate individuale.

Cum merg lucrurile astăzi? Dacă Occidentul vinde medicamente sau semințe de culturi alimentare în alte țări, atunci ordonă uciderea produselor farmaceutice naționale și selecția, de fapt, în practică totul se reduce la asta; furnizează mașini-unelte și echipamente – distruge ingineria mecanică locală. Eu, pe când încă eram prim-ministru, am înțeles acest lucru: de îndată ce piața este deschisă pentru un anumit grup de produse, asta este, producătorul local «se întinde» și este aproape imposibil să ridici capul. Așa se construiesc relațiile. Astfel, are loc captarea piețelor și resurselor, țările sunt lipsite de potențialul lor tehnologic și științific. Acesta nu este progres, ci înrobire, reducerea economiilor la un nivel primitiv.

Dezvoltarea tehnologică nu ar trebui să crească inegalitatea globală, ci să o reducă. Acesta este modul în care Rusia își implementează în mod tradițional politica tehnologică externă. De exemplu, construind centrale nucleare în alte țări, creăm simultan centre de competență acolo, pregătim personal național – creăm o industrie, nu construim doar o întreprindere, ci creăm o întreagă industrie. În esență, oferim altor țări oportunitatea de a face o descoperire reală în dezvoltarea lor științifică și tehnologică, de a reduce inegalitatea și de a aduce sectorul lor energetic la un nou nivel de eficiență și de mediu.

Suveranitatea și dezvoltarea independentă nu înseamnă autarhie

Permiteți-mi să subliniez din nou: suveranitatea, dezvoltarea originară nu înseamnă în niciun caz izolare, autarhie, ci, dimpotrivă, presupun o cooperare activă, reciproc avantajoasă, pe principii corecte și egale.

Dacă globalizarea liberală este depersonalizare, impunerea modelului occidental asupra întregii lumi, atunci integrarea, dimpotrivă, este dezvăluirea potențialului fiecărei civilizații în interesul întregului, de dragul câștigului comun. Dacă globalismul este un dictat și la asta se rezumă totul în cele din urmă, atunci integrarea este dezvoltarea comună a strategiilor comune care sunt benefice pentru toată lumea.

În acest sens, Rusia consideră importantă lansarea mai activă a mecanismelor de creare a unor spații mari construite pe interacțiunea țărilor vecine, a căror economie, sistem social, bază de resurse și infrastructură se completează reciproc. Astfel de spații mari, de fapt, stau la baza unei ordini mondiale multipolare – baza economică. Din dialogul lor se naște adevărata unitate a umanității, mult mai complexă, originală și multidimensională decât în ​​ideile simplificate ale unor ideologi occidentali.

Unitatea omenirii nu este construită pe comanda «fă ca mine», «fii ca noi». Se formează ținând cont și pe baza opiniilor tuturor, cu o atitudine atentă față de identitatea fiecărei societăți și popor. Pe acest principiu se poate dezvolta cooperarea pe termen lung într-o lume multipolară.

Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să reflecte regiuni mai variate ale lumii

În acest sens, ar putea fi demn de luat în considerare că structura Națiunilor Unite, inclusiv a Consiliului de Securitate al acestuia, reflectă tocmai diversitatea regiunilor lumii într-o mai mare măsură. La urma urmei, mult mai mult va depinde de Asia, Africa, America Latină în lumea de mâine decât se crede în mod obișnuit astăzi, iar o astfel de creștere a influenței lor este cu siguranță pozitivă.

Permiteți-mi să vă reamintesc că civilizația occidentală nu este singura nici măcar în spațiul nostru comun eurasiatic. Mai mult, majoritatea populației este concentrată tocmai în estul Eurasiei – unde au luat naștere centrele celor mai vechi civilizații ale omenirii.

Valoarea și semnificația Eurasiei este că acest continent este un complex autosuficient, cu resurse gigantice de orice fel și oportunități uriașe. Și cu cât ne străduim mai mult să creștem conectivitatea Eurasiei, să creăm noi modalități, forme de cooperare, cu atât obținem un succes mai impresionant.

Activitatea de succes a Uniunii Economice Eurasiatice, creșterea rapidă a autorității și influenței Organizației de Cooperare din Shanghai, inițiative pe scară largă în cadrul «One Belt, One Road» , planuri de cooperare multilaterală pentru implementarea Nordului -Coridorul de transport sud și multe alte proiecte în această parte a lumii, sunt sigur că acesta este începutul unei noi ere, o nouă etapă în dezvoltarea Eurasiei.

Proiectele de integrare aici nu se contrazic, ci se completează reciproc, bineînțeles, dacă sunt realizate de țările vecine în propriile lor interese și nu sunt introduse de forțe externe pentru a împărți spațiul eurasiatic, îl transformă într-o zonă de confruntare de bloc.

O parte naturală a Marii Eurasie ar putea fi, de asemenea, vârful ei de vest – Europa. Însă mulți dintre liderii săi sunt împiedicați de convingerea că europenii sunt mai buni decât alții, că nu este potrivit ca ei să participe la unele activități pe picior de egalitate cu ceilalți. În spatele unei astfel de aroganțe, ei cumva nu observă că ei înșiși au devenit deja periferia altcuiva, s-au transformat în esență în vasali – adesea fără drept de vot.

Căderea Uniunii Sovietice a distrus echilibrul forțelor geopolitice

Dragi colegi!

Prăbușirea Uniunii Sovietice a distrus și echilibrul forțelor geopolitice. Occidentul s-a simțit învingător și a proclamat o ordine mondială unipolară în care doar voința sa, cultura, interesele sale aveau dreptul să existe.

Perioada de dominație a Occidentului s-a încheiat

Acum această perioadă istorică de dominație nedivizată a Occidentului în afacerile mondiale se apropie de sfârșit, lumea unipolară devine un lucru al trecutului. Ne aflăm la o piatră de hotar istorică, înaintea a ceea ce este probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Occidentul nu este capabil să gestioneze de unul singur umanitatea, dar încearcă cu disperare să o facă, iar majoritatea popoarelor lumii nu mai vor să suporte asta. Aceasta este principala contradicție a noii ere. Pentru a folosi cuvintele unui clasic, situația este într-o anumită măsură revoluționară: clasele superioare nu pot, iar clasele inferioare nu vor să trăiască așa deja, să folosească cuvintele unui clasic.

Această stare de lucruri este plină de conflicte globale sau de un întreg lanț de conflicte, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa umanității, inclusiv a Occidentului însuși. Rezolvați constructiv, constructiv această contradicție – aceasta este principala sarcină istorică de astăzi.

Schimbarea reperelor este un proces dureros, dar natural și inevitabil. Ordinea mondială viitoare se formează în fața ochilor noștri. Și în această ordine mondială, trebuie să ascultăm pe toți, să luăm în considerare fiecare punct de vedere, fiecare popor, societate, cultură, fiecare sistem de viziuni asupra lumii, idei și credințe religioase, fără a impune nimănui un singur adevăr și numai pe această bază. , înțelegând responsabilitatea noastră față de soartă – soarta popoarelor, a planetei, pentru a construi o simfonie a civilizației umane.

Pe aceasta aș dori să închei cu cuvinte de recunoștință pentru răbdarea de care ați dat dovadă ascultând mesajul meu.

Mulțumesc foarte mult. „

Discursul lui Vladimir Putin la o întâlnire a Clubului Valdai. Lucrurile principale:

Despre ordinea mondială

Urmează cel mai important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Contradicția noii ere este aceea că „de sus nu poate, dar de jos nu vrea” .

Perioada de dominație nedivizată a Occidentului se apropie de sfârșit. Ne așteaptă vremuri imprevizibile.
Lumea este martoră la degradarea instituțiilor mondiale, la erodarea principiului securității colective, la înlocuirea dreptului internațional cu „reguli”.

Regulile” în sine nu sunt formulate și se rezumă la un singur lucru – „astfel încât autoritățile globale să poată trăi fără reguli și să scape cu totul”.

Rusia nu provoacă elitele Occidentului, nu vom deveni un hegemon.

Schimbările tectonice în ordinea mondială, cărora nu toată lumea le-a acordat atenție, este un proces natural, pe măsură ce se nasc noi centre de putere. Mai ales în Asia, Africa, care este încă săracă, are un potențial enorm.

Despre NWO și Ucraina

Rusia a fost determinată să înceapă operațiunea specială de refuzul public al Ucrainei de a respecta acordurile de la Minsk și extinderea NATO.

Planul NWO este să-i ajute pe Donbass.

Pierderile trupelor ucrainene din ultimii ani ating aproape întotdeauna raportul de 1 la 7 sau 1 la 8.
Practic, rușii și ucrainenii sunt un singur popor care a ajuns în state diferite după prăbușirea URSS. Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina este „parțial” un război civil.

Doar Rusia ar putea fi singurul garant al statului, suveranității și integrității teritoriale ucrainene. Cu toate acestea, dacă o parte a etnului ucrainean se consideră un popor separat, „acest lucru poate fi tratat doar cu respect”.

Nu are sens ca Rusia să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei. Rusia are o doctrină militară care spune în ce cazuri țara poate folosi arme nucleare.

Rusia nu a spus niciodată nimic despre posibila utilizare a armelor nucleare, ci a făcut doar aluzie la declarațiile liderilor occidentali.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu , i-a chemat pe colegii din alte țări pe 23 și 26 octombrie despre o „bombă murdară” în numele președintelui. Pentru a crea o astfel de bombă, Ucraina ar putea încărca combustibil nuclear transformat în Tochka-U.

Într-o zi, Rusia va fi inevitabil prinsă de arme hipersonice, dar până acum nu au ajuns din urmă.

Despre lume și economiile rusești

Economia mondială și comerțul trebuie să devină mai libere. Decontările în monedele naționale vor fi consolidate și vor deveni treptat dominante. Noul model economic și sistem financiar trebuie să răspundă intereselor majorității, și nu doar „miliardului de aur” .

Nu este nevoie de naționalizare în Rusia.

Occidentul nu a reușit să doboare economia rusă, a devenit mai flexibil și mai adaptabil, iar afacerile au devenit mai mature.

Modul de anulare a inspecțiilor programate în afaceri va fi extins până în 2023.

Inflația în Rusia la sfârșitul anului va fi de aproximativ 12%, în primul trimestru al anului 2023 – aproximativ 5%.

Șomajul în Rusia este de 3,8% mai mic decât înainte de pandemie.

Scăderea PIB la sfârșitul anului va fi de 2,8-2,9%, dar construcțiile, complexul agroindustrial și o serie de alte zone sunt în creștere.

Despre mersul pe G20

Poate o să merg și eu, dar deocamdată mă voi gândi la asta. Rusia va fi cu siguranță reprezentată la eveniment.

Cu privire la furnizarea de gaze și îngrășăminte

Rusia este gata să furnizeze gaze și petrol Europei, „dacă ei nu vor, nu-l vom face”.

Rusia va permite companiilor din țările prietene să participe la proiecte de extracție a hidrocarburilor din Federația Rusă, „cine vrea, să intre”.

După explozia de la Nord Stream, o conductă mai rămâne în funcțiune, poate pompa 27,5 miliarde de metri cubi. m.

Rusia va trimite țărilor africane o listă cu porturile în care îngrășămintele rusești cu un volum de 300.000 de tone au „închis”, pe care este gata să le ofere gratuit.

Despre venitul rușilor și al europenilor

Luptă pentru salarii mai mari. Nu crede că Rusia este dușmanul sau adversarul tău. Rusia este prietena ta.

Apelul la lupta pentru salarii mai mari se aplică și cetățenilor Rusiei.

Veniturile nominale ale locuitorilor Rusiei sunt în creștere, dar cele reale scad ușor, această problemă poate și trebuie rezolvată.

Despre transferul capitalului

Nu este nevoie să mutați capitala în centrul Rusiei: mental, centrul țării este asociat cu Moscova, Sobyanin a făcut multe pentru a-i face pe rezidenții și oaspeții capitalei să se simtă confortabil.

Problema centralizării excesive a tuturor structurilor federale există la Moscova. Sunt un susținător al descentralizării acestor puteri și competențe ale capitalelor centrale. Și autoritățile centrale ar putea fi dispersate în toată Rusia.

Relațiile cu liderii mondiali

(Președintele turc Recep Tayyip. – Erdogan nu își permite niciodată să stea pe gât și să se lase ghidat de interesele altora. Cel mai important lucru în relațiile noastre este fiabilitatea și stabilitatea.

Când există convorbiri telefonice, plecăm întotdeauna de la faptul că aceasta nu ține de publicitate. În caz contrar, ambele părți trebuie să fie de acord. Acum, când vorbesc cu (Președintele francez Emmanuel ) Macron, presupun că cineva mă ascultă.

Rusia susține ideea încheierii unui tratat de pace între Armenia și Azerbaidjan, dar nu va impune nimic lui Erevan.

Prim-ministrul indian Narendra Modi duce o politică externă independentă în interesul poporului său, în ciuda presiunii, mergând în direcția corectă ca un spărgător de gheață.

Rusia tratează China și poporul chinez ca pe un prieten apropiat, cu mare respect pentru cultură și tradiții. Îl consider (liderul chinez Xi Jinping ) prietenul meu.

(Prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed ) Ben Salman este un bărbat tânăr, hotărât, cu caracter. Acesta este un fapt evident. Nu trebuie să fie nepoliticos.

Rusia are relații bune cu statele africane, inclusiv cu Africa de Sud. Cunoaștem posibilitățile și avem încredere în viitorul continentului african.

Clubul de Discuții Valdai este un think tank și un forum de discuții cu sediul la Moscova, care este strâns asociat cu președintele Vladimir Putin.

Unii analiști descriu evenimentul la care anual participă cei mai înalți oficiali și liderii comunității de afaceri din Rusia drept un „Davos” rusesc.