• Una dintre condiţiile centrale solicitate de Rusia pentru oprirea războiului este ca Ucraina să renunţe la aspiraţiile aderării la NATO şi să opteze pentru un statut de neutralitate militară.
  • Ucraina cere garanţii de apărare din partea altor state, în cazul în care va opta pentru neutralitate militară.
  • David Arahamia a subliniat că negocierile au avansat atât de mult încă ar putea fi posibil un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
  • Oficialul ucrainean a subliniat că, dacă va fi decis, un astfel de summit va avea loc, „cel mai probabil”, în Turcia.

David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a anunţat, sâmbătă seară, că negocierile cu Rusia au avansat, subliniind că aşteaptă confirmări scrise din partea Moscovei la chestiuni care au fost deja acceptate ca principiu, în timp ce Kremlinul a semnalat că discuţiile rămân complicate.

„Federaţia Rusă a oferit răspunsuri oficiale la toate cerințele formulate de Ucraina, adică le-a acceptat, cu excepţia problemei regiunii Crimeea. Au fost acceptate verbal cerințele ucrainene, nu există încă o confirmare scrisă”, a afirmat David Arahamia, citat de cotidianul Le Monde.

Negociatorul ucrainean a declarat că partea rusă a acceptat ideea că statutul de neutralitate al Ucrainei va trebui supus unui referendum pentru aprobare. În cazul în care cetăţenii ucraineni ar respinge acest statut, oficialii ruşi au semnalat că, „fie se va reveni la un conflict militar, fie la noi negocieri”, conform lui David Arahamia.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Una dintre condiţiile centrale solicitate de Rusia pentru oprirea războiului este ca Ucraina să renunţe la aspiraţiile aderării la NATO şi să opteze pentru un statut de neutralitate militară. Ucraina cere garanţii de apărare din partea altor state, în cazul în care va opta pentru neutralitate militară. David Arahamia a subliniat că negocierile au avansat atât de mult încă ar putea fi posibil un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. Oficialul ucrainean a subliniat că, dacă va fi decis, un astfel de summit va avea loc, „cel mai probabil”, în Turcia.

Kremlinul anunţă că negocierile cu Ucraina sunt complicate, dar continuă

La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a anunţat că negocierile cu Ucraina sunt în continuare delicate, dar continuă. „Ucraina este o ţară foarte dificilă, este foarte dificilă în relaţia cu noi. Dar lucrul cel mai important este că negocierile continuă, fie la Istanbul, fie în altă parte”, a declarat, sâmbătă seară, într-o emisiune televizată, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, vineri după-amiază, cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre stadiul negocierilor cu Ucraina şi a reiterat propunerea de a găzdui un summit pentru semnarea unui eventual acord de pace. „Negocierile pozitive şi constructive care au avut loc la Istanbul săptămâna aceasta au generat speranţe pentru pace”, i-a transmis Recep Tayyip Erdogan lui Vladimir Putin, conform Preşedinţiei de la Ankara.

Turcia a salutat, marţi, progresele semnificative înregistrate în negocierile dintre Moscova şi Kiev, iar un oficial rus a transmis că Rusia nu se opune eventualei admiteri a Ucrainei în Uniunea Europeană. „Acestea sunt cele mai semnificative progrese de la începerea negocierilor”, a declarat marţi ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, după întâlnirea reprezentanţilor Ucrainei şi Rusiei, la Istanbul.

Un membru al delegaţiei ucrainene la negocierile din oraşul turc Istanbul a afirmat marţi că ar putea fi „condiţii suficiente” pentru un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei.

Însă Administraţia Volodimir Zelenski a reacţionat cu scepticism la anunţul Rusiei, existând temeri că armata rusă va intensifica activităţile combatante în estul Ucrainei.

Statele Unite nu au observat că Rusia are o abordare „serioasă” în negocierile cu Ucraina, a afirmat marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, semnalând că aşteaptă acţiuni, nu doar declaraţii din partea Moscovei.

Şeful echipei diplomatice ruse, Vladimir Medinski, a anunţat vineri că delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au reluat negocierile prin videoconferinţă.