• Unele țări în curs de dezvoltare și state bogate în petrol sunt reticente în a susține măsuri stricte pentru reducerea combustibililor fosili.
  • Grupul G77+China, care reprezintă țările în curs de dezvoltare, solicită 1,3 miliarde de dolari până în 2030 pentru a sprijini tranziția climatică.
  • Oficiali precum ministrul britanic al Energiei, Ed Milband, au subliniat că stagnarea în aceste negocieri ar fi considerată o regresie.

O dispută a izbucnit la discuțiile COP29 privind clima, deoarece țările au declarat că un proiect de acord riscă să ducă la un acord istoric de reducere a utilizării combustibililor fosili care încălzesc planeta, scrie BBC.

„A rămâne nemișcat înseamnă retragere și lumea ne va judeca pe bună dreptate foarte aspru dacă acesta este rezultatul”, a spus Ministrul britanic al Energiei, Ed Milband.

Regatul Unit, Uniunea Europeană, Noua Zeelandă și Irlanda au declarat că acordul propus este „inacceptabil”.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Aproape 200 de țări se întâlnesc la Baku pentru a încerca să decidă următorii pași în combaterea schimbărilor climatice. Conflictul vine în momentul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat țările că „eșecul nu este o opțiune”.

În centrul discuțiilor se află un compromis între promisiunile mai multor bani din partea națiunilor dezvoltate și angajamentele globale de a reduce utilizarea combustibililor fosili. Unele țări în curs de dezvoltare și țări bogate în petrol sunt reticente în a promova măsuri ferme de reducere a combustibililor fosili, deoarece le-ar putea pune în pericol creșterea economică.

Într-o întâlnire deschisă a tuturor națiunilor, comisarul UE pentru acțiune pentru climă, Wopke Hoekstra, a numit proiectul de acord „neechilibrat, imposibil de realizat și nesubtil”. Reprezentantul american pentru climă, John Podesta, a declarat: „Suntem surprinși că nu există nimic care să ducă mai departe… ceea ce am convenit anul trecut la Dubai”.

La discuțiile COP28 privind schimbările climatice de anul trecut, națiunile au convenit să „tranzitieze de la combustibilii fosili”. „Dacă nu avem ambiție în ceea ce privește atenuarea, atunci totul eșuează”, a declarat Eamon Ryan, Ministrul irlandez pentru Mediu, vorbind cu jurnaliştii.

Saudiții au sugerat că acordul privind combustibilii fosili la care s-a ajuns a fost doar o opțiune pentru țări, mai degrabă decât o instrucțiune specifică.

Grupul G77+China, care reprezintă țările în curs de dezvoltare, vrea 1,3 miliarde de dolari până în 2030. Acest lucru ar putea fi de la guverne și surse private, cum ar fi bănci sau companii. Dar ei spun că nu a fost menționat niciun număr specific aici.

Țările în curs de dezvoltare doresc, de asemenea, să obțină o cifră despre cum vor fi banii din granturi, cum ar fi în bugetele de ajutor, și cât ar fi împrumuturile private. Se tem că alte împrumuturi le vor spori povara datoriilor existente.

Citește și