• Un oficial taliban de rang înalt a confirmat că fetelor li s-a interzis accesul la școala gimnazială, relatează BBC.
  • Este prima confirmare din partea unei autorități din cadrul regimului că acesta interzice accesul fetelor la educație.
  • Fetele din școlile de nivel secundar vor trebui să aștepte o nouă politică educațională anul viitor, a declarat oficialul.

Șeful comisiei de educație a talibanilor a confirmat interzicerea învățământului secundar pentru fete, potrivit BBC.

Ministrul adjunct interimar al educației, Abdul Hakim Hemat, a declarat presei că fetele din Afganistan care doresc să urmeze școala gimnazială vor trebui să aștepte până la promulgarea unei noi politici educaționale, la începutul anului 2022.

Anunțul marchează prima recunoaștere de către autoritățile talibane a unei astfel de interdicții. Gruparea islamistă de linie dură a promis în repetate rânduri că va permite fetelor să se întoarcă la școală și la universitate, parte a promisiunii sale că femeile sub noua sa conducere vor fi tratate diferit față de perioada în care a condus Afganistanul între 1996 și 2001.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Școlarizarea băieților nu a fost interzisă

Unele zone din Afganistan au permis fetelor să se întoarcă la școala secundară, dar acestea sunt puține.
Profesoare și adolescente din 13 provincii, din totalul de 34 ale Afganistanului, au declarat pentru BBC că li se interzice în continuare accesul în sălile de clasă.

Talibanii au anunțat la 17 septembrie că școlarizarea băieților va fi reluată, la câteva săptămâni după ce au declarat victoria în capitala Kabul, deși nu au făcut nicio mențiune despre fete.

De asemenea, în acea lună a declarat că va permite femeilor să meargă la universitate, dar le va cere să facă acest lucru în săli de clasă separate pe sexe, respectând codul vestimentar islamic.

La sfârșitul lunii septembrie, un cont de Twitter care pretindea că este rectorul Universității din Kabul a scris că femeilor nu li se va permite să meargă la școală sau să lucreze. Talibanii au declarat că tweet-ul era fals, iar proprietarul contului s-a dezvăluit ulterior ca fiind un student frustrat de guvernarea grupului, a relatat CNN.