• Italia riscă să intre din nou într-o criză politică de proporţii.
  • Matteo Renzi şi-a retras miniştrii din cabinetul Conte.
  • Preşedintele Italiei poate dizolva Parlamentul dacă guvernul nu obţine sprijin.

Dacă pandemia nu le-a dat suficiente bătăi de cap anul trecut, noul an a venit şi cu o potenţială criză politică de proporţii pentru italieni. Fostul premier al Italiei, Matteo Renzi, şi-a retras miniştri din guvernul condus de Giuseppe Conte. Această situaţie poate duce la o remaniere guvernamentală sau chiar la alegeri anticipate.

„În timpul pandemiei, libertatea democratică nu este suspendată. Nu vrem să naştem o nouă criză, ci vrem să rezolvăm problemele. Vrem să deschidem şcolile, nu crizele. Se poate face un nou guvern Conte? Noi nu ne opunem şi nici nu avem prejudecăţi faţă de cineva. Nu pretindem să-i impunem premierului ce anume trebuie să facă”, a declarat Matteo Renzi, liderul Partidului Italia Vie.

Încă nu se ştie dacă actualul premier, Giuseppe Conte, va încerca să negocieze cu Renzi sau își va înainta demisia preşedintelui Sergio Mattarella. În cazul în care premierul Conte nu va obţine sprijin în Parlament, Mattarella are dreptul de a dizolva legislativul şi va începe procedura de alegeri anticipate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT