• Divizia 101 Aeropurtată se află la baza Mihail Kogălniceanu, gata să intervină în Ucraina.
  • „Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO”, a declarat generalul de brigadă John Lubas, pentru CBS News.
  • Unitatea de infanterie uşoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfăşoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă.

Mihail Kogălniceanu, România — Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfăşurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia şi alianţa militară NATO condusă de americani. Unitatea de infanterie uşoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfăşoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, scrie CBS News. 

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, şi colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, pe un elicopter Black Hawk pentru călătoria de o oră până la marginea teritoriului NATO – la doar aproximativ trei mile de Graniţa României cu Ucraina.

Din momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, forţele sale au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014. De mai bine de şapte luni, trupele ruse au a încercat să împingă de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura oraşele-port cheie ucrainene Mykolaiv şi Odesa.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la mare, lăsând ţara şi forţele sale militare fără ieşire la mare. Acea ameninţare, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre cele mai elite divizii de asalt aerian din America, cu nişte echipamente grele.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO”, a declarat Lubas pentru CBS News. „Aducem o capacitate unică, din capacitatea noastră de asalt aerian… Suntem o forţă de infanterie uşoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre şi atacurile aeriene.”  

Întorcându-se spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, Black Hawk a aterizat în cele din urmă pe un loc de operare înainte, unde trupele americane şi române loveau ţinte în timpul unui exerciţiu comun de asalt aerian şi terestre.

Cartuşele de tanc şi focul de artilerie erau reale. Exerciţiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forţele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniţă. Jocurile de război atât de aproape de această graniţă sunt un mesaj clar pentru Rusia şi pentru aliaţii NATO ai Americii, că armata SUA este aici.

„Adevărata semnificaţie pentru mine, să am trupele americane aici, este ca şi cum ar fi să ai aliaţi în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Lulian Berdila pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referinţă din cel de-al doilea război mondial din Franţa. coasta de nord. Forţele americane au înfiinţat o garnizoană la baza aeriană a armatei române.

În total, aproximativ 4.700 de soldaţi de la baza de origine a 101-a Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocaţi pentru a întări flancul estic al NATO.

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el şi trupele sale au fost cele mai apropiate forţe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de vedere, ei au „vizionat îndeaproape” forţele ruse, „şi-au construit obiective împotriva cărora să se exerseze” şi au efectuat exerciţii care „replica exact ceea ce se întâmplă” în război.

„Ne ţine cu atenţie”, a spus el. Comandanţii „Screaming Eagles” au declarat în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte în seara asta” şi, în timp ce sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiţi să traverseze. frontiera cu Ucraina.

101st Airborne Division (Air Assault) (,,Screaming Eagles”) [1] este o divizie de infanterie uşoară a Armatei Statelor Unite, specializată în operaţiuni de asalt aerian. [2] Poate planifica, coordona şi executa mai multe operaţiuni de asalt aerian de dimensiunea unui batalion pentru a ocupa terenul. Aceste operaţiuni pot fi conduse de echipe mobile care acoperă distanţe mari, luptă în spatele liniilor inamice şi lucrează în medii austere cu infrastructură limitată sau degradată. [3] [4] [5] Mobilitatea sa unică pe câmpul de luptă şi nivelul înalt de pregătire l-au menţinut în avangarda forţelor de luptă terestre americane în conflictele recente: [6] de exemplu, apărare internă străină şi operaţiuni de combatere a terorismului în Irak, în Afganistan, [7] [8] [9 ] ] şi în Siria, ca parte a operaţiunii Inherent Resolve.

Înfiinţată în 1918, Divizia 101 a fost constituită pentru prima dată ca o unitate aeriană în 1942. [10] În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a câştigat renume pentru rolul său în Operaţiunea Overlord ( aterizările şi aterizările din Ziua Z pe 6 iunie 1944, în Normandia), Franţa); Operaţiunea Market Garden; eliberarea Olandei; şi acţiunea sa în timpul Bătăliei de la Bulge din jurul oraşului Bastogne, Belgia. În timpul războiului din Vietnam, Divizia 101 Aeropurtată a luptat în mai multe campanii şi bătălii majore, inclusivBătălia de la Hamburger Hill în mai 1969. La mijlocul anului 1968, divizia a fost reorganizată şi redesemnată ca divizie de aeromobile; în 1974, ca divizie de asalt aerian. Titlurile reflectă trecerea diviziei de la avioane la elicoptere ca metodă principală de livrare a trupelor în luptă.

La apogeul Războiului împotriva terorii, Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian) avea peste 200 de avioane. [11] Aceasta s-a redus la puţin peste 100 de aeronave odată cu inactivarea Brigăzii 159 de aviaţie de luptă în 2015, [11] [3] făcându-l să nu fie diferit în configuraţie de celelalte divizii de infanterie uşoară ale Armatei. În 2019, rapoartele din presă au sugerat că armata lucrează pentru a restabili capacităţile aviatice ale 101st, astfel încât să poată reveni la ridicarea unei întregi brigade într-o singură operaţiune de asalt aerian. [3]

Sediul diviziei este la Fort Campbell, Kentucky. Mulţi membri actuali ai 101st sunt absolvenţi ai şcolii de asalt aerian al armatei americane, care este co-locată cu divizia. Şcoala este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai dificile cursuri ale Armatei; doar aproximativ jumătate dintre cei care o încep absolvă. [12]

Screaming Eagles au fost denumiţi drept „vârful suliţei” de către secretarul american al Apărării, Robert Gates, [13] şi cea mai puternică şi mai mobilă din punct de vedere tactic dintre diviziile armatei americane de către generalul Edward C. Meyer, pe atunci şef de stat major al Armatei. [14]