- Dmitry Polyakov a fost generalul GRU care a spionat pentru americani.
- Acesta și-a vândut zeci de colegi care au fost închiși, împușcați sau arși.
- Polyakov i-a trădat pe sovietici după ce GRU nu i-ar fi acordat un ajutor financiar pentru a-și opera copilul.
- În 1988, Polyakov a fost executat pentru spionaj.
Dmitry Polyakov, general major sovietic, a crescut rapid în carieră, ajungând chiar șeful GRU, cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei. Timp de 25 de ani acesta le-a furnizat americanilor infomații de top secrete cu prețul vieții a zeci de colegi rezidenți care au fost descoperiți în misiunile de spionaj.
Dintre toți trădătorii care au luat legătura vreodată cu serviciile de informații secrete de peste hotare, angajatul GRU, Dmitry Polyakov, era singurul care stătea la o parte. Psihologii militari și specialiștii spuneau că oameni ca Polyakov sunt coloana vertebrală a oricărui serviciu special. El nu a reușit doar să ducă lupte pe frontul Marelui Război Patriotic, dar a și primit o educație excelentă. După încheierea ostilităților, Polyakov a absolvit Academia Militară Frunze a Statului Major Sovietic, după care a fost trimis să lucreze nu la arhivă, așa cum se întâmpla cu ceilalți absolvenți, ci pe linia de front a Războiului Rece – la Direcția Principală de Informații (GRU), scrie Life.ru
În 1951, tânărul spion primește prima sa misiune și pleacă imediat în New York – bârlogul unui potențial inamic într-un război apropiat. Ofițerul de informații militare a fost sub acoperire diplomatică timp de cinci ani, iar rezultatele muncii sale i-a impresionat pe superiorii săi. Cariera lui Polyakov a crescut rapid pentru ca mai târziu să ajungă șeful GRU.
După un timp, contraspionajul american a sesizat faptul că Poliakov a devenit nemulţumit de ceea ce se întâmpla în sânul Partidului Comunist Sovietic și mai ales faţă de condiţiile de trai din URSS. Începând de aici, nu a fost decât un pas spre trădare. Polyakov a fost abordat de doi agenți FBI, însă cei trei nu au vorbit despre spionaj, ci doar au glumit, iar la finalul întâlnirii cei agenții i-au spus rusului să apeleze la ei din caz că are o problemă Polyakov nu a respins abordarea, dar s-a arătat prudent.
Ce a urmat este cunoscut. Poliakov a acceptat „colaborarea” cu serviciile de securitate americane și sunt două versiuni pentru care acesta ar fi trădat. Unul, GRU nu ar fi fost deacord să-i acorde un ajutor financiar de 300 de dolari pentru a-și opera copilul, iar asta l-a supărat. Doi, acesta și-ar fi pierdut încrederea în Uniunea Sovietică. Prin urmare, fără milă acesta a vândut americanilor peste 40 de colegi rezidenți. Unii au fost închiși, alții împușcați sau arși.
În 1962, Poliakov pleacă din SUA şi îşi termină „colaborarea” cu cei de la FBI, fiind „preluat” de CIA. Ani de zile, acesta a dezvăluit informaţii despre operaţiunile GRU de spionaj, despre armatele vietnameze şi chineze.
Poliakov a fost arestat în 1986, iar doi ani mai târziu, a fost executat pentru spionaj.