După mult timp în care ne întrebam dacă mai există DNA, procurorii Anticorupție au început un an nou… în forță.

Cu un dosar penal pentru un fost ministru. Ca-n vremurile bune. Dar DNA vrea să puncteze la capitolul imagine și la propriu. Cu un clip postat pe Facebook.

Pare un trailer pentru un film de acțiune. Cum stau lucrurile în realitate explică Sorina Matei, corespondent Aleph News și Bogdan Naumovici, expert în comunicare.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Nu știu care e noima lui. Mă întreb pentru ce l-au făcut. Dacă e raport de activitate, da, țin minte pe vremea Codruței Kovesi, văzusem ceva de genul. Frumos, daca vrei să dai raport. Dar nu cred că pe Facebook, către toată lumea și în spot filmat. Nu știu de ce fac asta. Mi se pare mai simpatic ce face SRI-ul pe Facebook, toate glumițele alea, e mai simpatic”, a spus Bogdan Naumovici, expert în comunicare.

„Uite o sa vă spun 3 lucruri. Primul este că și brigada anticorupție britanică folosește asemenea clipuri, toată comunicarea britiancilor pe zona specializată se face doar prin rețele de socializare, prezentări de cazuri, clipuri, declarații. În instituțiile de stat ale României, posomorâte, urâte, pline de hârtii, nu se prea obișnuiește.

Al doilea lucru este că DNA cred că mai are câteva clipuri, nu le-a dat publcității, dar clipul ăsta, este în pregătirea bilanțului de activitate care este la începutul fiecărui an. Ce problemă are DNA apropo de clipuri și prezentari: ei se plâng, de cand a plecat Kovesi, că oamenii nu mai au încredere în DNA și nu mai trimit sesizări. Oamenii simpli nu mai sesizează DNA. Lor le-au scăzut și sesizările venite din partea publicului.

Când a venit noul șef DNA, domnul Bologa, a facut un plan de management. De planul ăsta a râs toată presa romanească. A luat un DNA cu un procent de 52.3% achitări, adică mai mult de jumătate dintre procese achitări, și a vrut să le combată cu un plan de PR, cu porți deschise pentru elevi și cu angajări pentru instante a unor procurori oratori. De parcă ar conta oratoria și nu argumentul juridic.

O informație în premieră: în câteva săptămâni vom avea bilanțul, din ce știu eu până acum, ei vor spune că au un procent de achitari mai mic. Ei nu vor spune de ce, pentru că nu s-au judecat spețele din cauza pandemiei”, a explicat Sorina Matei.