- Australia, Noua Zeelandă, Bahamas, Barbados, Granada, Estonia şi Islanda au atins standardele OMS privind calitatea aerului.
- Absenţa datelor din ţări din Asia şi Africa afectează imaginea de ansamblu.
- Departamentul de Stat de la Washington a pus capăt acestei monitorizări, invocând constrângeri bugetare.
Doar șapte țări au respectat anul trecut standardele de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform datelor publicate marți, în timp ce cercetătorii au avertizat că lupta împotriva smogului va deveni din ce în ce mai dificilă după ce Statele Unite și-au oprit eforturile de monitorizare globală, anunță Reuters.
Advertisment
Ciad şi Bangladesh au fost cele mai poluate ţări din lume 2024, cu niveluri medii ale smogului de peste 15 ori mai ridicate decât recomandările OMS, conform datelor analizate de firma elveţiană de monitorizare a calităţii aerului IQAir.
Australia, Noua Zeelandă, Bahamas, Barbados, Granada, Estonia şi Islanda au atins standardele OMS, conform IQAir. Absenţa datelor din ţări din Asia şi Africa afectează imaginea de ansamblu, iar numeroase ţări în curs de dezvoltare se bazau pe senzorii de calitate a aerului montaţi pe ambasadele şi consulatele americane pentru monitorizarea nivelului de smog.
Recomandări
Departamentul de Stat de la Washington a pus capăt acestei monitorizări, invocând constrângeri bugetare, datele adunate în peste 17 ani de monitorizări fiind scoase săptămâna trecută de pe site-ul oficial guvernamental pentru monitorizarea calităţii aerului, airnow.gov, date ce includeau şi înregistrări făcute în Ciad.
Citește și
- Un judecător a decis că DOGE al lui Musk exercită o putere atât de mare, încât înregistrările sale trebuie să fie deschise publicului
- Cu gândurile îndreptate către Trump și independență, locuitorii din Groenlanda votează în alegerile parlamentare
- Laura Ilie aduce României un nou titlu european: „Cred că a fost cel mai greu concurs de până acum”
Partenerii noștri