• Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele chinez, Xi Jinping, au convenit să respecte un nou acord ce privește Taiwanul.
  • Biden părea să facă aluzie la politica de lungă durată a Statelor Unite „o singură China”, care recunoaște China și nu Taiwanul.
  • Acest aranjament, pe de altă parte, permite Washingtonului să mențină o legătură „neoficială solidă” cu Taiwanul.
  • Declarația survine în contextul în care tensiunile dintre Taiwan și Beijing continuă să crească.

Timp de patru zile la rând, China a trimis „un număr record” de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce unii experți consideră că este un avertisment adresat președintelui taiwanez înainte de ziua națională a insulei, scrie BBC.

Taiwanul se consideră un stat independent, cu propria constituție, armată și guvern ales în mod democratic.

Pe de altă parte, Beijingul consideră Taiwanul o provincie renegată și nu a exclus folosirea forței pentru a reunifica insula.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce înseamnă politica „o singură China”?

Politica „O singură China”, la care ar fi făcut aluzie Biden și Xi, este un pilon fundamental al legăturilor sino-americane, deși diferă de conceptul „O singură China”, conform căruia Beijingul consideră că Taiwanul este o parte integrantă din China unică, care se va reunifica într-o zi.

„Am vorbit cu [domnul] Xi despre Taiwan. Suntem de acord… vom respecta acordul cu Taiwanul”, a afirmat președintele american Joe Biden. „Am spus clar că nu cred că ar trebui să facă altceva decât să respecte acordul.”

O invazie „la scară largă” până în 2025

Ministrul taiwanez al apărării a avertizat miercuri că tensiunile militare cu China se află la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Până în 2025, Chiu Kuo-cheng crede că China ar fi pregătită să efectueze o invazie „la scară largă” a Taiwanului.

„Până în 2025, China va aduce costul și uzura la cel mai scăzut nivel. Acum are capacitatea necesară, dar nu va începe un război cu ușurință, trebuind să ia în considerare multe alte lucruri”, a declarat el, informează un raport Reuters.

În trecut, analiștii au avertizat că Beijingul este din ce în ce mai preocupat de faptul că administrația taiwaneză aduce insula mai aproape de o declarație oficială de independență și că dorește să o împiedice pe președinta Tsai Ing-wen să facă acest lucru.

SUA aprobă vânzarea de arme în valoare de 1,8 miliarde de dolari către Taiwan

Cel mai recent mesaj de avertizare al lui Chiu survine chiar în timp ce o comisie parlamentară taiwaneză examinează un buget special pentru cheltuieli militare de 240 de miliarde de dolari taiwanezi (8,6 miliarde de dolari; 6,32 miliarde de lire sterline) pe următorii ani, sumă care va fi utilizată în mare parte pentru arme navale.

Statele Unite continuă să-i vândă arme Taiwanului în cadrul Legii Washingtonului referitoare la relațiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să ajute insula să se apere singură.

Noțiuni de bază despre situația dintre China și Taiwan

De ce sunt atât de tensionate legăturile dintre China și Taiwan? În ciuda faptului că China și Taiwanul au fost divizate în timpul unui război civil în anii 1940, Beijingul crede că insula va fi recuperată la un moment dat, chiar dacă va fi necesară forța.

Ce fel de guvernare are Taiwanul? Insula are propria constituție, autorități alese în mod democratic și o forță armată de aproximativ 300.000 de oameni activi.

Ce țări recunosc Taiwanul? Taiwanul este recunoscut doar de câteva națiuni. În schimb, majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu guvernul chinez de la Beijing. Deși Statele Unite nu au relații oficiale cu Taiwanul, sunt obligate prin lege să doteze insula cu instrumentele necesare pentru a se apăra singură.