• Olanda, Danemarca, Finlanda, Suedia și Italia au trimis CE planurile pentru climă.
  • Planurile naționale pentru climă și energie au avut termen limită pe 30 iunie 2024.
  • Planurile statelor UE nu sunt suficient de ambițioase pentru îndeplinirea obiectivelor de climă.
  • UE nu poate reduce, până în 2030, emisiile de CO2 cu 55% față de nivelurile din 1990.
  • Bulgaria, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Lituania, Spania, Luxemburg respectă țintele.
  • România a depus planul pentru climă cu întârziere, evaziv și incomplet, fără surse de finanțare.

Doar 5 dintre guvernele UE, Olanda, Danemarca, Finlanda, Suedia și Italia au depus la Comisia Europeană planurile naționale pentru energie și climă. Țintele pentru 2030, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 55% față de nivelul anului 1990 nu pot fi îndeplinite, spun specialiștii. Cu detalii vine Magda Gheorghiță.

Cele 5 state membre și-au depus strategiile, dar asta nu înseamnă și că obiectivele lor ating ambițiile Comisiei Europene. Sunt așteptate și planurile celorlalte 22 de state membre. Drafturile care fuseseră depuse au fost trimise înapoi pentru revizuire ar fi trebuit să ajungă până pe 30 iunie. Nu vor veni toate, Franța a anunțat că întârzie din cauza alegerilor, Austria nici măcar nu are un plan, a rugat să mai fie așteptată.

Doar opt țări au obiective peste sau în limitele UE, alte trei țări se apropie. Așteptările sunt ca celelalte să fie mult sub țintele propuse. Deja Green Dealul este în pericol, oricum, în Noua Comisie, cel mai probabil obiectivele de mediu vor fi revizuite în scădere. UE nu își va putea respecta nici angajamentele internaționale.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cum stă România?

România a trimis un plan, anul trecut, cu trei luni întârziere. Evaziv, incomplet, cu obiective slabe, nu avea nici măcar proiecții privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și captarea carbonului, fără măsuri concrete privind tranziția climatică și energetică sau cu precizarea surselor de finanțare. Iar în ceea ce privește energia verde, voiam să ajungem la 34% până în 2030, comisia cere 41%.

După ce a fost trimis înapoi de Comisie, planul nostru a stat în consultare publică între 21 decembrie și 15 martie, iar ministrul Mediului spunea că șansele să fie gata la timp sunt foarte mici, pentru că trebuie multe avize pentru modificări. Oricum, în ceea ce privește energia verde, de exemplu, de la 34%, propus în planul din decembrie, ajungem la 36,2%, nu la 41, așa cum cere Comisia. Pentru că nu a fost depus la timp planul, riscăm acum să fie declanșată o procedură de infringement.

Citește și