Mai multe fotografii şi filmuleţe scurte au fost disponibile anterior, dar acum este prima dată când filmul complet al testului cu Bomba Ţarului a fost făcut public.

Documentarul oferă o perspectivă complet nouă asupra a ceea ce s-a întâmplat la Novaia Zemlia pe 30 octombrie 1961.

Filmul documentar a fost lansat şi postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation, cu ocazia celebrării a 75 de ani de industrie nucleară.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Filmul, editat în stil propagandistic sovietic, arată toate procedurile de pregătire. În primul rând, transportul bombei uriaşe pe calea ferată către baza aeriană Olenya, lângă Olenegorsk, în Peninsula Kola. Decolarea şi zborul aeronavei Tu-95 peste Marea Barents spre locul de detonare de lângă strâmtoarea Matochkin din Novaya Zemlya. Apoi, eliberarea bombei ataşată de o paraşută pentru a încetini căderea, astfel încât avionul să poată ajunge la o distanţă mai sigură de explozie. Videoclipurile din mai multe direcţii şi distanţe arată apocalipsa care urmează după detonare şi norului ciupercă format după aceea.

Bomba, numită oficial RDS-220 şi mai târziu poreclită Bomba ţarului, a fost cea mai mare armă nucleară construită vreodată.

Cu un randament de 50 de megatoni (50 de milioane de tone), adică aproximativ 3.800 de bombe precum cea lansată la Hiroshima, arma a fost detonată deasupra arhipelagului Novaia Zemlia pe data de 30 octombrie 1961.

Premierul sovietic, Nikita Hruşciov, a ordonat, în iulie 1961, realizarea bombei pe fondul creşterii tensiunilor politice dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite.

Filmul documentar a fost lansat şi postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation.