• Doi americani, printre care o femeie care fusese deja arestată vineri şi apoi eliberată pe cauţiune, au fost arestaţi în Guatemala având asupra lor 166 de artefacte mayaşe.
  • Autorităţile nu au precizat din ce perioadă sunt artefactele şi nici regiunea din care acestea provin.
  • Civilizaţia mayaşă a atins apogeul în timpul „perioadei clasice” , între anii 250 şi 900 e.n., apoi a intrat în decădere între anii 900 şi 1200.

Doi americani, printre care o femeie care fusese deja arestată vineri şi apoi eliberată pe cauţiune, au fost arestaţi în Guatemala având asupra lor 166 de artefacte mayaşe precolumbiene, potrivit BBC.

Stephanie Allison Jolluck şi Giorgio Salvador Rossilli au fost arestaţi în flagrant delict în timp ce transportau într-un vehicul 166 de artefacte (mayaşe) care, potrivit unui arheolog de la Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural, sunt autentice în proporţie de 90%” , a precizat parchetul într-un comunicat.

Rossilli, în vârstă de 62 de ani, şi Jolluck, de 49 de ani, ambii rezidenţi în Guatemala, au fost arestaţi duminică seara în oraşul turistic Antigua Guatemala, situat la 45 kilometri sud-vest de capitală, în cadrul unei anchete privind traficul cu obiecte arheologice.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Autorităţile nu au precizat din ce perioadă sunt artefactele şi nici regiunea din care acestea provin.

Jolluck fusese arestată pentru prima dată vineri pe aeroportul internaţional din capitala Guatemalei, în timp ce încerca să părăsească ţara cu două piese arheologice din piatră cioplită de origine mayaşă.

Acuzată de „trafic cu comori naţionale” , americanca a fost totuşi eliberată pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara şi de a se apropia de locurile de unde pot fi achiziţionate piese arheologice.

Civilizaţia mayaşă, care se întindea din sudul Mexicului de astăzi până în El Salvador, trecând prin actualele teritorii ale statelor Guatemala, Honduras şi Belize, a atins apogeul în timpul „perioadei clasice” , între anii 250 şi 900 e.n., apoi a intrat în decădere între anii 900 şi 1200.