• Doi bărbați gay au fugit din Cecenia, în urmă cu un an.
  • Cuplul a fost prins recent, lângă Moscova, și trimis în arest, cu forța, în Cecenia.
  • Cei doi ar fi acuzați, de fapt, pentru legături teroriste.
  • În Cecenia, a fi gay este inacceptabil.

Cecenia a demarat o anchetă de terorism împotriva a doi bărbați homosexuali care au reușit să fugă din regiune, în urmă cu un an, dar care au fost arestați lângă Moscova, săptămâna trecută. Ulterior, cei doi bărbați au fost trimiși cu forța înapoi în Cecenia, potrivit The Guardian.

Un grup care militează pentru drepturile omului i-a ajutat pe cei doi bărbați să fugă din Cecenia, o republică rusă autonomă în care au fost raportate torturi, detenții și ucideri de bărbați homosexuali începând cu 2017. Reprezentanții grupului au afirmat, recent, că nu cunosc motivele pentru care bărbații sunt persecutați, însă unul dintre aceștia a fost interogat anterior pe motiv că a folosit emoji-urile LGBTQ într-un grup online.

Cei doi ar fi fost bătuți crunt în Rusia

Salekh Magamadov și Ismail Isayev, în vârstă de 20 și 17 ani, se aflau în orașul Nijni Novgorod, la est de Moscova, când au fost arestați joi, conform Rețelei LGBT din Rusia. Unul dintre avocații grupului susține că cei doi au fost bătuți în momentul arestării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Tim Bestsvet, purtător de cuvânt al rețelei LGBT, a spus că avocaților le-a fost refuzat dreptul de a lua legătura cu bărbații și că nu se cunoaște în locul în care au fost încarcerați. Bestsvet a mai spus că este îngrijorat de soarta cuplului, mai ales că persoanele gay din Cecenia au fost readuse în republică pentru a dispărea sau a muri. Grupul a aflat, în schimb, prin intermediul jurnaliștilor ceceni, că cei doi bărbați sunt reținuți sub suspiciunea de „ajutorare a terorismului”.

Ar fi recunoscut că au ajutat un grup armat ilegal

Akhmed Dudyaev, asistent al liderului Ceceniei, Ramzan Kadyrov (foto articol), a declarat că bărbații au mărturisit că au ajutat un grup armat ilegal. Infracțiunea prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. Dudyaev a insistat că detenția este legală și că orice încercare de a influența cazul va fi „lipsită de sens și inutilă”.

Rețeaua LGBT rusă a ajutat 200 de persoane să fugă din Cecenia, fie în străinătate, fie în alte zone ale țării, de la izbucnirea „epurărilor gay” în republică în urmă cu patru ani, ca răspuns la ceea ce autoritățile cecene au văzut ca o vizibilitate crescută a mișcarii drepturilor homosexualilor ruși.