Doi jurnaliști au fost arși de vii de o bandă în Haiti

Foto: AP News
  • Cel de-al treilea jurnalist a reușit să scape.
  • Atacurile au loc pe fondul unor violențe masive și din cauza lipsei de securitate.
  • În Port-au-Prince, grupurile rivale se luptă între ele pentru a deține controlul pe străzi.

Doi jurnaliști au fost arși de vii de o bandă în Haiti, a declarat pentru CNN o sursă din cadrul forțelor de securitate haitiene. Sursa a declarat că banda Ti Makak a comis crimele în cartierul Petion-Ville din Port-au-Prince. Motivul și detaliile atacului rămân neclare, a precizat sursa.

Un al treilea jurnalist a reușit să scape. Postul de radio haitian Radio Écoute FM a confirmat că unul dintre jurnaliștii săi, John Wesley Amady, a fost ucis în atac în timp ce se afla în misiune pentru a documenta lipsa de securitate din zonă.

Într-o declarație transmisă joi către CNN, postul de televiziune a spus că Amady „a fost împușcat cu sălbăticie și ars de viu de bandiți înarmați”. „Condamnăm cu cea mai mare rigoare acest act criminal și barbar”, a declarat Radio Écoute FM, calificându-l drept un „atac grav la dreptul la viață”.

Radio Écoute FM și-a suspendat activitatea până la noi ordine „în semn de solidaritate cu familia victimei”, se mai arată în comunicat. Atacurile au avut loc pe fondul unor violențe extreme și al deteriorării condițiilor de securitate în Port-au-Prince, unde grupuri rivale se luptă între ele sau cu poliția pentru controlul străzilor, provocând strămutarea a zeci de mii de persoane într-una dintre cele mai sărace națiuni din America.

În luna iulie a anului trecut, președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat în timpul unui atac asupra reședinței sale private, lăsând un vid de putere care a adâncit tulburările cauzate de violență, de criza umanitară tot mai mare din Haiti și de pandemia Covid-19.

Marți, Statele Unite au arestat un columbian pentru presupusa sa implicare în asasinarea lui Moise.