• Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România.
  • El a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure din județul Suceava, potrivit Green Peace.
  • Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.

Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava), potrivit Green Peace.

„Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, conform sursei citate.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență, precizează reprezentanții ONG-ului, într-o postare pe Facebook.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Jurnalistul Mihai Dragolea a povestit faptul că se aflau într-un ocol silvic privat.

Erau 15-20 de inși cu topoare în mâini, am încercat să ne refugiem în mașină dar nu a ținut foarte mult, unul dintre atacatori a rupt cheia… Ne-au scos din mașină, ne-au dat cu pumnii în cap, eu am sărit într-o râpă, am sunat la 112… Șeful de ocol privat cumva conducea atacul, incredibil… până a venit poliția mai era acolo o singură mașină”, a povestit jurnalistul în cadrul unei intervenții la Aleph News.

Mihai Dragolea a mai spus că victimele vor depune plângere. „Vom depune plângere penală la Parchet”, a adăugat Dragolea.

Ministrul Mediului: S-a ajuns prea departe

Ministrul afirmă că „s-a ajuns mult prea departe și cere „tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală

M-am întâlnit cu Tiberiu Boșutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne. Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea.

Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă.

Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată”, a transmis ministrul pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.