VIDEO. Patru oameni au murit, după ce Spitalul din Târgu Cărbunești a rămas fără oxigen. Firma care trebuia să asigure alimentarea era pe drum când s-a întâmplat tragedia

pompieri smurd intervin la un accident rutier. Foto: arhivă IGSU
  • Doi pacienți de la secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au murit, a declarat, pentru MEDIAFAX, prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu.
  • Un număr de 80, 90 de pacienți de la Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au nevoie de oxigen, a transmis Ministerul Sănătății.
  • Potrivit Ministerului Sănătății, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

UPDATE 17.50. Spitalul din Târgu Cărbunești a rămas fără oxigen 3 ore. Prefect: Nu a fost defecțiune

Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, a rămas fără oxigent timp de trei ore, a declarat prefectul județului, Marcel Iacobescu. Firma care trebuia să asigure alimentarea era pe drum când s-a întâmplat tragedia, programarea pentru alimentare fiind stabilită pentru ora 10.00.

Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat, vineri, la Aleph News, că Spitalul Târgu Cărbubești, care este spital suport COVID, a rămas fără oxigen.

„Din informațiile pe care le am la această oră, a fost terminată rezerva de oxigen, rezervă care în mod normal este monitorizată de firma care se ocupă de mentenanță și care umple acele butelii și le monitorizează prin telemetrie. Deci, au permanent datele privind volumul de oxigen care există în acele butelii. Spitalul rămânând fără oxigen, asistenții medicali și medicii au procedat la montarea de butelii, butelii din acelea mici pentru transportul pacienților, pe care le aveau în rezervă. Managerul spitalului a anunțat firma care, inițial, ne-a dat un timp de răspuns de 2 ore, a trecut puțin mai mult de 2 ore, într-un final au venit, au reumplut butelia cu oxigen și instalația a funcționat în parametri”, a sus prefectul.

Practric, spitalul a rămas fără oxigen timp de aproape 3 ore.

În urma solicitării către Linde Gaz, firma care asigură alimentarea cu oxigen, Biroul de Presă al companiei a transmis că ultima alimentare s-a făcut miercuri, iar următoarea era programată pentru vineri la ora 10.00. Alarma la spital s-a dat însă puțin după ora 7.00.

Facem eforturi considerabile pentru a sprijini spitalele în această situație fără precedent în ce privește nevoia de oxigen medicinal. Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent. În situația unor fluctuații bruște de consum, unitățile medicale ne pot solicita intervenții cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop. Consumul de oxigen poate varia foarte mult în funcție de numărul de pacienți, tratamentul medical aplicat și dispozitivele medicale conectate.

Astfel, spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare.În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești, ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri 20.10, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru astăzi, vineri, 22.10, la ora 10.00. Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi (vineri – n.r.), când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, au transmis reprezentanții companiei.

UPDATE 16.40. Încă o pacientă și-a pierdut viața

S-a anunțat decesul celei de-a patra victime de la Târgu Cărbunești.

Este vorba despre o femeie în vârstă 62 de ani. A fost adusă în stare gravă la SJU, intubată și cu saturație mică de oxigen.

În cursul după amiezii, a suferit un stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de medici.

UPDATE 12.37. Prefect Gorj: Problema cu stația de oxigen a fost rezolvată. Pacienții, duși înapoi

Problema cu stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești a fost rezolvată, iar pacienții transferați vor fi transportați înapoi, a anunțat prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu.

„Au fost mutați 13 pacienți la Spitalul din Târgu Jiu, 8 la Rovinari, ceilalți au rămas în spital. La momentul acesta, spitalul este funcțional, a fost adus oxigen de către firma care se ocupă de acest aspect și a început transferul înapoi al pacienților către spital”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marcel Iacobescu.

Potrivit acestuia, pacienții vor fi transportați în cursul acestei zile, în funcție de starea lor de sănătate.

„Vor fi duși înapoi, și cei de la Târgu Jiu, unde de fapt sunt 12, că un pacient a murit fiind internat la UPU la Târgu Jiu. O să fie transportați înapoi în funcție de starea lor de sănătate, în cursul zilei de astăzi. Problema cu stația de oxigen a fost rezolvată”, a precizat prefectul.

Întrebat care a fost cauza problemelor apărute la alimentarea cu oxigen vineri dimineața, acest a spus: „Sunt fel de fel de informații, n-aș vrea să speculez”.

UPDATE 11.50. Încă o persoană a murit. Bilanțul deceselor urcă la 3

Încă o persoană a murit, după ce stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești s-a defectat. Bilanțul victimelor care și-au pierdut viața urcă, astfel, la trei.

UPDATE 10:36. Procurorii au deschis un dosar penal

Procurorii au început o anchetă după ce două paciente de la spitalul din Tg. Cărbunești au murit. Cercetările se fac într-un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Procurorii au deschis dosar penal, iar cercetările se fac in rem, nefiind vizată o persoană, ci doar fapta. Dosarul va fi trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

UPDATE 9.08: Ministerul Sănătății, despre situația de la Târgu Cărbunești: 80-90 de pacienți au nevoie de oxigen

Un număr de 80, 90 de pacienți de la Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au nevoie de oxigen, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

Reprezentanții ministerului anunță că a început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Doi pacienți de la secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au murit, a declarat, pentru MEDIAFAX, prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu.

Două persoane decedate, din ceea ce mi-au spus medicii. Nu ar puttea fi asociate cu accidentul care s-a produs la instalația de oxigen pentru că au fost trecute pe butelii de oxigen. Ele erau într-o stare extrem de gravă”, a spus prefectul.

Planul roșu a fost activat vineri dimineața în județul Gorj, unde stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești, spital Covid, s-a stricat.

Prefectul județului a declarat că aproximativ 100 de bolnavi care erau internați la Spitalul din Târgu Cărbunești sunt evacuați.

„Sunt aproximativ 100 de bolnavi, dintre care 15 pe secția de ATI, toți sunt evacuați”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marcel Iacobescu.

Conform acestuia, pacienții în stare gravă sunt transportați către secția ATI de la Târgu Jiu, iar ceilalți vor fi duși la alte spitale din județ.

IGSU a anunțat că la fața locului au fost trimise mai multe echipaje din Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Dolj și Vâlcea. Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen căte Spitalul din Târgu Cărbunești.