• În jur de 100 de militanți au fost uciși la începutul lunii într-o ofensivă comună.
  • Perioada de doliu vine după ce 41 de membri ai poliției civile au fost uciși.
  • Atacul a avut loc la o lună după ce 53 de jandarmi au fost uciși.

Autoritățile din Burkina Faso au decretat o perioadă de doliu de două zile după ce presupuși militanți au ucis cel puțin 41 de membri din poliția civilă, care era susținută de guvern în nordul deșertic al țării în această săptămână.

O coloană din cadrul Voluntarilor pentru Apărarea Patriei (VDP), un grup pe care guvernul îl finanțează și îl antrenează pentru a ține în frâu insurgenții islamiști, a căzut într-o ambuscadă joi, în timp ce străbătea o zonă izolată din provincia Loroum din nordul țării, au anunțat sâmbătă autoritățile. Aceasta a fost una dintre cele mai grele pierderi suferite de poliția civilă într-o singură zi până în prezent și a avut loc la o lună după un atac asupra unui post de jandarmerie, soldat cu 53 de morți – cea mai gravă lovitură asupra forțelor de securitate burkinabe din ultimii ani.

„În aceste circumstanțe dureroase și ca un omagiu adus curajoșilor VDP și civililor care au căzut în apărarea patriei, președintele Burkina Faso decretează o perioadă de doliu național de patruzeci și opt de ore, începând de duminică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Alkassoum Maiga, într-o declarație.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Autoritățile s-au confruntat cu proteste repetate în ultimele luni din cauza eșecului lor perceput de a reduce o insurecție islamistă de patru ani care a ucis mii de oameni în regiunea Sahel din Africa și a forțat peste un milion de persoane să își părăsească locuințele.

Militanții legați de Al Qaeda și Statul Islamic au provocat pierderi grele armatelor din regiune, ucigând soldați din Burkina Faso, Niger și Mali aproape în fiecare săptămână în atacuri dispersate. Armata burkinabeană a declarat că aproximativ 100 de militanți au fost uciși la începutul acestei luni într-o ofensivă comună la care au participat sute de soldați din Burkina Faso și Niger, care au capturat, de asemenea, arme, dispozitive explozive improvizate și sute de motociclete.