• Franța pune accent pe resursa umană, iar Germania pe automatizări.
  • Polonia pune accent pe o agricultură 4.0 și pe sectorul verde.
  • Portugalia vrea „Capitalizare și inovare în afaceri” și „Companii 4.0”.
  • Danemarca digitalizează IMM-urile și încurajează exportul.
  • Italia va sprijini prin PNRR resuscitarea IMM-urilor și turismul.
  • Danemarca acordă subvenții pentru digitalizarea IMM-urilor.

Inovare, digitalizare, securitate cibernetică și afaceri. Sunt domeniile în care țările europene vor să investească banii din PNRR. Azi Comisia Europeană începe să aprobe primele proiecte. În săptămânile următoare va face și plățile. Noi încă trebuie să mai dăm lămuriri și acte justificative.

Ce au în comun primele țări ale căror PNRR-uri au primit undă verde?


Planurile Franței, Germaniei și Poloniei au un lucru în comun: dezvoltă masiv acele domenii pe care respectivele țări le consideră ca fiind motoare de dezvoltare și anume: Franța pune accent pe resursa umană, Germania pe automatizări, iar Polonia pe o agricultură 4.0 și pe sectorul verde. Germania vrea să digitalizeze întreaga producție (1.1 mld euro în proiecte), finantează proiecte de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial (859 mil euro) și clustere de inovare (232 mil). Pun accentul pe investiții în domeniul auto, 5G și al nanotehnologiei. Germania vrea să digitalizeze integral educația și să instruiască tot personalul angajat în acest domeniu. Franța va pune accent pe dezvoltarea sectorului hi-tech. Vrea 3 unicorni in domeniu până în 2025 – tehnologii cuantice, securitate ciberbetică, big data, (5G/6G). În plus, Franța a dedicat o componentă întreagă finanțării afacerilor. IMM-urile vor primi până la 20 mld. euro .

Care sunt țările unde vedem că se pune pe primul plan mediul de afaceri?

Portugalia are două componente întregi dedicate mediului privat “Capitalizare și inovare în afaceri” și “Companiile 4.0” care implică atât finanțare directă către companii. Vor să le readucă la nivelul de dinaintea pandemiei. Se axează și pe Startup Portugalia. Danemarca a inclus o subcomponentă dedicată digitalizării IMM-urilor și încurajării exportului. Iar PNRR-ul Spaniei conține 4 componente dedicate IMM-urilor printre care sunt incluse programe pentru creșterea competitivității, digitalizare, internaționalizare și linii de sprijin financiar. Italia va sprijini prin PNRR resuscitarea IMM-urilor și în special turismul. 

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN